Constantin Benbte si Mihai Ilie sunt cei doi piloti ai Aeroclubului Romaniei care se afla in urmarirea recordului mondial. Dupa ce in urma cu doi ani ei au reusit sa doboare recordul national de distanta cu balonul cu aer cald, anul trecut cei doi au doborat si recordul national la ascensiunea cu balonul, acesta ridicandu-se pana la altitudinea de 8.900 de metri. Pregatirea nacelei a durat doua zile, in „cosul de nuiele” al balonului Mugurel Ionescu inghesuind, fixand, montand si demontand tot echipamentul. Totul verificat si pus la locul potrivit astfel incat sa mai ramana loc in nacela si pentru echipaj. Nu au fost uitate nici parasutele. in seara de 27 noiembrie tot echipamentul si oamenii s-au deplasat la Poiana Brasov. „Buletinul meteorologic nu era prea bun, indica conditii bune pentru decolare intr-un interval scurt si acela probabil”, spune Mihai Ilie, unul dintre membrii echipajului.
A doua zi dimineata vantul suiera prin Poiana. Rapid s-a schimbat locul decolarii, si anume la Sanpetru, unde vremea e mai blanda iar vantul mai slab.
„La Aeroclubul Brasov, pe terenul de la Sanpetru era liniste, cu precizie si siguranta a fost descarcat tot echipamentul de zbor si cel de sol. Au fost intinse pe terenul cu iarba anvelopa balonului, nacela a fost completata cu arzatoarele, cablurile de ancorare, iar Dan, ajutat de echipa de la sol, a inceput gonflarea la rece, apoi au intrat in functiune si arzatoarele. La momentul potrivit eu si Constantin ne-am suit in nacela, iar Mugurel a dat comanda de e-liberare a balonului”, spune Mihai. Acesta a luat repede inaltime si „s-a facut mic” in directia nord.
„Ascensiunea a fost puternica, media fiind de cca 5-7 metri pe secunda, inaltimea maxima fiind atinsa la traversarea paralelei 46. Totul a decurs perfect, mai putin o serie de disfunctii la alimentarea cu oxigen. La inaltimea de 8.900 metri am constatat ca nu aveam suficient oxigen in masti, frigul era cumplit, se inregistrau minus 45 grade Celsius, asa ca am luat decizia de coborare, care a fost destul de rapida”.
Aterizarea nu a fost una dintre cele mai usoare, fiind vant puternic, dar totul a decurs normal. Echipajul era intreg, la fel si echipamentele, mai putin antena transponderului, care a fost pierduta la 5.000 m.
Anul acesta va fi un an fierbinte pentru membrii aeroclublui, cand se va incerca doborarea recordului mondial la ascensiunea cu balonul cu aer cald, record stabilit in martie de britanicul David Hempleman-Adams. „Pentru o astfel de performanta este nevoie de un echipament performant, in special de arzatoare care sa mentina flacara aprinsa si la altitudini de peste 10 kilometri. in afara de asta, am mai avea nevoie de instalatii care sa ne furnizeze oxigen si in conditii extreme de altitudine, unde de obicei se inregistreaza minus 800C”, spune Mihai.
Tentativa de doborare a recordului mondial se va desfasura cel mai probabil tot la Sanpetru, in ultima saptamana a lunii iulie, la eveniment urmand sa fie invitati si reprezentanti ai Guinness Book.

 
 

Urmărește-ne pe Google News