Prea puțini au fost cei care au asistat cu curiozitate și interes la tehnicile de acordare a primului ajutor din totalul celor veniți. Paramedicii și asistenții de la serviciul Ambulanță au făcut demonstrații printre cei prezenți, dar cei care nu erau prinși cu a-și face selfie-uri pentru a se mândri pe Facebook că sunt acolo, erau la cozi pentru sucuri și floricele sau ascultau muzică.
Unde nu-i profit, vai de eveniment!
Deși organizatorii au anunțat că la eveniment cafeaua și ceaiul vor fi gratuite, iar apa și restul băuturilor plus popcorn-ul și hotdogii vor fi cu plată, nimeni nu s-a așteptat ca un pahar de apă de 400 ml să fie 3 lei. Așa că după cu calcul făcut la foc rapid am ajuns la concluzia că profitul la fiecare sticlă de apă plată de 2l care nu costă mai mult de 2,5 lei a fost de 500%.
Rămânând tot la aspectul financiar, până să înceapă evenimentul 3 stewarzi dornici să își potolească setea s-au hotărât că apa nu este destul de bună, mai ales pe căldurile de la Arena Națională, așa că problema a fost rezolvată cu bere de la terasele de lângă. Lucru care este de înțeles pentru că, ce ți se poate întâmpla rău dacă bei o bere pe căldură la un eveniment în care ești înconjurat de salvatori?
Evacuarea, să mai numărăm o dată!
Pe la orele 14.45 când deja începuseră să apară primele semne că scopul evenimentului nu avea să fie atins, un anunț a venit răsunător din sistemul audio al stadionului: „Toată lumea să iasă afară pentru a putea să validăm toate biletele”. Acest anunț a rulat de câteva ori până când pe stadion au rămas doar jurnaliștii.
Pe la 15.00, lumea a început să reintre pe stadion și să aștepte începerea evenimentului, dar degeaba. Soarta îi fusese deja pecetluită pentru că românul nu vine la întâlniri de acest gen decât dacă are ceva material de câștigat.
Muzică pentru inimă
Pentru că nu poate fi eveniment fără muzică, rând pe rând mai mulți artiști au apărut pe suprafața de joc a terenului de fotbal, în fața publicului deja ușor plictisit, și au încercat să facă o resuscitare a interesului, dar în zadar. Sonorizarea, mai mult decât slab ajustată, a făcut ca muzica asurzitoare să complice și mai mult efortul paramedicilor și asistenților de la serviciul Ambulanță de a explica celor veniți cum se salvează viața unui om.
Plimbându-se printre miile de oameni cu manechinele de cauciuc aceștia au avut cel mai mare succes la copiii care păreau mai mult atrași de oamenii de plastic fără picioare aflați la un pas de moarte. Cert este că de la acest eveniment Facebook-ul s-a îmbogățit cu mai multe poze decât oameni prezenți la eveniment. S-a bifat prezența la un eveniment despre viață, dar în nici un caz educația despre salvarea unei vieți.
Speranța a murit ultima…resuscitată vreo 2 ore!
Timpul trece și la fel parcă trec și speranțele organizatorilor care, prin Cabral, cer la orele 16.30 să vină cât mai mulți la Arena Națională. „Ați pus o poză pe Facebook? Mai puneți una! Dacă aveți prieteni spuneți că avem pizza sau hamburgeri, spuneți-le orice, numai să vină!”, striga Cabral în microfon, într-o altă tentativă eșuată de a aduce oamenii la stadion pentru intrarea în Cartea Recordurilor.
La eveniment și-a făcut apariția și Gabriel Cotabiță, care a venit pentru a învăța și el tehnicile de resuscitare. Artistul nu a uitat de faptul că atunci când a suferit atacul, faptul că cineva i-a acordat primul ajutor i-a salvat viața motiv pentru care vrea la rândul său să ofere același ajutor persoanei care va avea nevoie.
O altă prezență „artistică” a fost soparana Felicia Filip, care a spus că evenimentul de sâmbătă este un motiv și o posibilitate de la spune celor care salvează vieți că le mulțumim.
Pe Arena Națională a ajuns și medicul Radu Zamfir, care a scăpat cu viață în mod miraculos din accidentul aviatic din Munții Apuseni.
Deja la orele 17.00,mulți începuseră să își piardă interesul și apar primele semne că numărul oamenilor începe să scadă, nu să crească. Tot pe la această oră a apărut și Raed Arafat care după o serie de pupături pe obraji și strângeri de mâini cu restul oficialităților a apărut în fața camerelor pentru declarații. Indiferent de acestea, este clar că nu ne pasă să salvăm vieți. Spiritul civic moare încet dar sigur pentru că la acțiuni din propriul fotoliu clar nu ne depășește nici un alt popor. Ignoranța este o binecuvântare!
Fotografii: Vlad Chirea