Ce se va întâmpla cu oamenii din diaspora întorși în România din cauza pandemiei COVID-19 și cum se va schimba țara sunt cele două mari întrebări aflate în gândurile multora dintre noi. Publicația independentă Recorder a căutat răspunsuri alături de Radu Umbreș, doctor în antropologie socială al University College din Londra și lector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Marea întoarcere. Vor rămâne?
În episodul “Marea întoarcere. Cum va schimba România revenirea muncitorilor din Occident” al podcastului On the Record, jurnalista Anca Simina și antropologul Radu Umbreș discută despre trecerea de la imaginea de eroi salvatori a Diasporei, așa cum devenise în ultimii pentru românii “de acasă” cu ocazia alegerilor, când diaspora s-a prezentat la vot într-un număr impresionant, la imaginea actuală, care amestecă teama de boală cu instinctul de a lupta fiecare pentru sine pe timp de criză.
În momentul de față, avem mai multe întrebări decât certitudini. Cei care lucrau în străinătate și care, acum, s-au întors în România pentru că au rămas fără locurile de muncă din cauza crizei provocate de COVID-19, vor rămâne? Vor putea să schimbe satele sau micile orașe în care se întorc? Statul român, pe de altă parte, va ști să îi primească și va face față presiunii?
S-au întors cei mai vulnerabili
“Aici e interesant să ne uităm cine sunt acești oameni care se întorc”, spune Umbreș.
Sunt, probabil, cei mai vulnerabili, poate cu educație mai scăzută, cei care și-au găsit locuri de muncă precare și care au dispărut foarte rapid.
O să creeze o presiune enormă asupra sistemului economic și social. Vor avea nevoie de servicii de educație pentru copiii lor, de servicii de sănătate, locuri în spitale. Vor avea nevoie de un sistem de asistență socială. Și trebuie să ne gândim că (până acum) statul român funcționa practic cu un număr redus de oameni. Acum o să fie o dublă lovitură, vor fi cetățeni care vor avea nevoie de sprijinul statului, într-o formă sau alta.
Însă, cum vor fi ei capabili să se angajeze în activități economice, să producă venituri, să plătească taxe, astfel încât statul să se autosusțină? E o foarte mare întrebare”, spune antropologul social Radu Umbreș pentru Recorder.
Ar putea fi o nouă șansă pentru unele comunități. E nevoie de bani și de politici sociale
Întrebat dacă românii întorși acum în țară vor putea prelua activități care să susțină economia românească, Umbreș spune că mulți ar putea lucra în construcții sau în agricultură.
“Într-un fel, e o nouă șansă pe care multe comunități care păreau aproape abandonate o vor primi. Migrația, cel puțin în ultimii ani, a golit anumite sate. Erau sate în care nu mai erau tineri. Ei vor apărea. Întrebarea este dacă vor exista bani, resurse, pentru a fi plătiți”, explică antropologul.
Radu Umbreș mai atrage atenție că societatea românească s-a bucurat că mulți dintre cei mai vulnerabili au plecat la muncă în țările europene și că așa au devenit problema Europei, nu a noastră. Însă, subliniază antropologul, ei sunt și vor rămâne cetățeni români și au aceleași drepturi și obligații ca restul populației. Va fi nevoie de politici publice și pentru cei românii întorși acum în țară, ne atrage atenția Radu Umbreș.
Momente de cumpănă. Vor mai vota la alegerile viitoare?
În ceea ce privește imaginea diasporei, antropologul spune: “I-am perceput ca fiind aliați, i-am apreciat, însă e o reprezentare care nu persistă așa de mult timp. Și mai e o problemă. Nu toată diaspora se întoarce.
Nu știm exact dacă se întorc cei care au votat sau cei care nu au votat. Dacă cei care se întorc sunt mai mult din zona asta mai precară și mai puțin integrată în societățile în care au locuit, probabil că ei nu sunt nici foarte ancorați în viața politică. Iar acei “frumoși migranți” sunt cei care sunt stabiliți și destul de bine integrați în societățile lor și care nu se întorc”. Pentru aceștia din urmă, antropologul crede că acum e un moment de cumpără în care își pun întrebarea că, dacă nu se întorc acum în România, poate că nu se vor mai întoarce niciodată. În plus, se întreabă Umbreș, vor mai vota la alegerile viitoare din România?
Ascultați întreaga discuție în podcastul On the Record de la Recorder.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro