Mai mult, conform datelor prezentate de jurnaliștii Recorder și de ofițerul Paul Filimon, acesta din urmă a fost șicanat și apoi anchetat disciplinar de șefii săi, pentru că i-a făcut plângere penală afaceristului Marius Dronca.
Incidentul din parcare
Totul a început cu un incident aparent banal: întorși acasă de la serviciu, polițistul și soția sa au avut un schimb de replici, în parcare, cu soția lui Marius Dronca, om de afaceri în domeniul transportului de mărfuri. Fiindcă au rugat-o „să-și mute puțin mașina pentru a putea parca”, femeia ar fi început să-i înjure pe cei doi, după cum povestește polițistul Paul Filimon, în reportajul video.
Polițistul a fost de acord să-și dezvăluie identitatea, dar și-a dorit să fie filmat de jurnaliști în semiîntuneric pentru a nu fi recunoscut în spațiul public.
Soția afaceristului a susținut ulterior că ofițerul ar fi scuipat-o, după injuriile adresate, lucru pe care Paul Filimon l-a negat. Femeia s-a dus să-i facă acestuia plângere la Poliția Municipiului Oradea, dar și o plângere disciplinară.
Soțul – afacerist local – află datele personale ale polițistului și-l sună: „Mă voi ocupa personal”
La scurt timp după incident, în aproximativ 7 minute, ofițerul din Oradea a fost sunat de afaceristul local Marius Dronca pentru a-l amenința, potrivit înregistrării discuției telefonice.
„În acel moment, mi-a zis să stau liniștit, că mă va învăța conduita de polițist. Am rămas uimit, pentru că nu știam cum a aflat atât de repede că sunt polițist. Eu eram îmbrăcat în civil în momentul incidentului”, a povestit Filimon.
„Mă voi ocupa personal să iasă totul așa cum trebuie, elegant”, i-ar fi răspuns omul de afaceri, în momentul în care ofițerul l-a întrebat de unde a obținut atât de rapid toate datele sale personale, pornind de la un număr de mașină care nici măcar nu era înmatriculat pe numele său, ci pe al socrului.
Datele personale scurse chiar de colegii lui din Poliția Bihor
Recorder arată, citând documente din dosar, că scurgerea de informații a venit chiar din interiorul Poliției Bihor, care i-ar fi divulgat soției lui Dronca, în doar câteva minute de la sosirea la sediul Poliției Oradea, datele lui Paul Filimon. Ceea ce, subliniază ofițerul, este contrar procedurii.
Aceeași anchetă a arătat că omul de afaceri a apelat la doi polițiști de rang înalt din Bihor pentru a afla informații: Octavian Haiduc de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO), fin al lui Marius Dronca, și Mugurel Poinar, șeful BCCO și fost șef al lui Paul Filimon.
Polițistul face plângere penală împotriva omului de afaceri. Încep intimidările din partea șefilor
Ofițerul a decis să depună, la rândul său, o plângere penală împotriva omului de afaceri Marius Dronca pentru amenințare, dar și o plângere pentru accesare neautorizată de date personale.
De aici, lucrurile se complică. Polițistul căruia i-au fost accesate datele primește semnale prin care i se sugerează să se oprească, însă decide să meargă mai departe și să ceară stabilirea adevărului, notează jurnaliștii Recorder.
Timp de un an și jumătate, din februarie 2022, Paul Filimon a avut parte de un șir lung de șicane și intimidări din partea șefilor săi, care-l anchetau disciplinar.
De pildă, ofițerul a găsit pe clanța și pragul ușii apartamentului în care locuiește o pulbere albă, cu miros înțepător, dar nepericuloasă, fapt care i-a speriat atât pe el, cât și pe soția sa.
„Eu am considerat asta un mesaj, eu fiind fost ofițer la Antidrog… M-am temut că acești oameni, la un moment dat, sunt dispuși să facă orice… Mă tem pentru integritatea mea și a familiei mele și pentru libertatea mea”, a declarat polițistul.
Ce se întâmplă cu cariera lui Paul Filimon
De asemenea, a existat o încercare de a i se crea un istoric medical cu probleme psihice, notează Recorder. În prezent, cariera sa în poliție este incertă, aflăm din reportaj, după ce psihologul unității l-a declarat apt limitat sub pretextul că ofițerul nu s-a descurcat bine la testele de atenție, iar atribuțiile i-au fost reduse: a fost scos de pe teren și i-a fost luată arma.
Mai mult, șeful IPJ Bihor ar fi dispus trimiterea lui și la un control psihiatric.
Dosarul penal în care a cerut să se stabilească cine i-a accesat datele personale a fost plimbat de la un parchet la altul și, până în prezent, nimeni nu a suportat vreo consecință.
„Dacă se întâmplă asta cu mine, ofițer superior de poliție, care simte teamă pentru el și familia lui, în prezent, cum să nu se teamă un alt cetățean care nu cunoaște lucrurile astea și care va fi izbit de ele în momentul în care va avea de-a face cu astfel de oameni în instituțiile statului?”, spune Paul Filimon la Recorder.
Și vreau ca toți cei care vor afla despre situația asta să-și ia măsuri de precauție în momentele în care vor avea de înfruntat indivizi de genul, vor avea de înfruntat astfel de instituții ale statului, pentru că va fi un calvar pentru ei.
Paul Filimon, ofițer de poliție din Oradea:
Reacția MAI
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a transmis joi că a solicitat Poliției Române să înceapă urgent verificări în acest caz, potrivit Hotnews. În funcție de rezultatele verificărilor, vor fi luate măsurile care se impun, conform legii, menționează ministerul.
„Conducerea MAI atrage atenția tuturor celor care dețin funcții de comandă, la orice nivel sau structură, că este datoria lor să sprijine și să protejeze polițiștii onești, indiferent de numele și influența persoanelor cu care se confruntă. Legea și procedurile polițienești trebuie să fie respectate în toate situațiile, fără excepție. Nicio abatere de la acest principiu nu va fi tolerată!”, a transmis MAI.