Temperatura medie globală a atins joi 17,23 grade Celsius (63,01 Fahrenheit), potrivit agenției guvernamentale americane.

Recordul vine la câteva zile după ce valuri de căldură intense au lovit Statele Unite și China, în timp ce un altul a ucis peste 100 de persoane în Mexic, iar temperaturile cresc vertiginos la nivel mondial.

Joi, serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice a transmis că luna iunie a fost cea mai caldă lună din istorie, doborând cu o marjă substanțială recordul precedent din iunie 2019.

„Astfel de recorduri sunt consecința previzibilă a unei creșteri pe termen scurt a temperaturilor generate de (fenomenul) El Niño, care se adaugă la tendința de încălzire globală pe termen lung cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de activitățile omului”, a afirmat Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth (organizație nonprofit pentru ştiinţe climatologice), într-un mesaj publicat pe Twitter.

Tiparul meteorologic al fenomenului El Nino a apărut în acest an, provocând temperaturi ridicate la suprafața mării în estul și centrul Oceanului Pacific.

După ce precedentul record zilnic din august 2016 a fost depășit pentru prima dată luni, 3 iulie, mai mulți oameni de știință au prezis că în acest an se vor înregistra mai multe recorduri de căldură.

„Așteptați-vă la multe alte zile fiebinți în viitor”, a declarat, într-un comunicat, Saleemul Huq, director al Centrului Internațional pentru Schimbări Climatice și Dezvoltare din Bangladesh.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News