Pe 26 mai, Curtea Constituțională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.
Ulterior, pe 25 octombrie, un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile. Această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.
Este şi cazul dosarului în care Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive Cutezătorii către fostul tenismen Dinu Pescariu. Faptele au fost comise în perioada martie – septembrie 2009, potrivit DNA.
Magistraţii de la Instanţa supremă au dispus repunerea dosarului pe rol, pentru a se analiza dacă se aplică deciziile CCR şi ÎCCJ privind prescrierea faptelor.
Luni, 5 decembrie, Dorin Cocoș a scăpat de condamnare în dosarul retrocedărilor ilegale, tot pe motiv că faptele s-au prescris, potrivit unei decizii a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie. În primă instanță, și Cocoș primise 3 ani de închisoare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 06.12.2022, 10:27
Ce articol lung, presărat cu formule absconse în limbaj juridic, și plin de instanțe simandicoase : Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constitutională... Toate astea, ca să explice cititorilor modul defectuos cum funcționează Justiția în România !