Într-un punct de vedere transmis la Radio România Cultural, rectorul UNATC, Liviu Lucaci, spune că nu tolerează un comportament abuziv în instituția unde regizorul Felix Alexa predă de aproximativ 30 de ani și punctează că, în timpul mandatului său, un alt profesor a fost înlăturat de la catedră în urma unor acuzații similare. 

Și ziarul Libertatea i-a cerut rectorului, prin e-mail, un punct de vedere, însă acesta nu a transmis până acum un răspuns.  

„Hărțuirea și abuzul produc traume și lăsă urme care nu se șterg. Ca rector, nu tolerez abuzul și hărțuirea sexuală în toate formele lor și nu mă voi eschiva să iau măsurile necesare pentru a oferi suportul persoanelor care trec prin astfel de traume. De fiecare dată când din mass-media sau intern mi-au fost semnalate cazuri de hărțuire sau abuz am procedat până la desfacerea contractului de muncă a celui găsit vinovat (în mandatul meu, un profesor și-a pierdut calitatea de cadru didactic în urma unor asemenea acuzații care s-au dovedit adevărate)”, a spus Liviu Lucaci, potrivit sursei citate. 

Mai multe foste studente la UNATC îl acuză de hărțuire sexuală pe regizorul Felix Alexa, dezvăluie publicația de investigații Rise Project

Se va face o anchetă internă

Rectorul a punctat că universitatea va porni o anchetă internă pentru a stabili dacă Felix Alexa se face vinovat de acuzațiile de hărțuire aduse de zeci de foste studente citate de Rise Project.  

„În ceea ce-l privește pe profesorul Felix Alexa, Comisia de etică, din care fac parte profesori, studenți, angajați ai universității, va analiza cazul și va propune măsuri conforme cu gravitatea faptelor, sunt convins. Întreaga comunitate academică are nevoie de limpezirea lucrurilor în acest caz care aruncă o umbră asupra procesului pedagogic din universitatea noastră”. 

Potrivit Codului de etică actual al UNATC, studenții au la dispoziție doar 30 de zile pentru a reclama un abuz, alături de probe, și fără posibilitatea de a face o reclamație anonimă, potrivit Rise Project. 

Liviu Lucaci promite și schimbarea acestui termen și menționează că universitatea pe care o conduce se află „în plin proces de schimbare a normelor interne prin modificarea Codului de etică”. 

De asemenea, rectorul atrage atenția că „n-ar trebui stigmatizat întreg corpul profesoral” în lumina dezvăluirilor făcute de Rise Project și le cere studenților să aducă dovezi pentru a documenta cazurile de hărțuire sexuală. 

„Să spunem că în UNATC este o practică uzuală hărțuirea studentelor este un fals. Să spunem că un anumit profesor are un comportament nepotrivit poate fi o realitate pe care nu o voi tolera. De aceea, invit actualii studenți să participe concret si cu dovezi, asumat, în documentarea acestor cazuri, astfel încât măsurile legale să poată fi puse în aplicare”.

Mai mult decât atât, ca tată al unei studente în învățământul de stat, sunt cu atât mai revoltat că abuzul și discriminarea de gen pot să apară și să fie tolerate în mediul academic.

Rectorul Liviu Lucaci:

Zeci de foste studente îl acuză pe regizorul Felix Alexa de hărțuire sexuală

Amintim că mai multe artiste, foste studente ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, îl acuză pe regizorul Felix Alexa de hărțuire sexuală și psihologică, după cum arată o investigație publicată de Rise Project în cadrul proiectului „Catedra de abuz”. 

Experiențele relatate seamănă: avansuri, mesaje insistente, urmăriri, amenințări sau șantaj profesional. Una dintre victime a făcut și plângere la poliție după ce Alexa i-a spart ușa de la casă și cauciucurile de la mașină.  

Felix Alexa predă la UNATC din 1994 și este un artist multipremiat. Admite relațiile cu fostele lui studente, dar respinge orice formă de hărțuire: „Au fost niște relații de iubire”, spune acesta. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News