”Vrem să aflăm prin ce miracol criteriile de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu Universitaria. Reducerea numărului de locuri va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, numai la doctorat, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei”, arată o scrisoare deschisă, semnată de rectorul UB, Mircea Dumitru și de președintele Senatului, Marian Preda.
Potrivit rectorului, ministrul Valentin Popa a alocat locurile Universității din București ”cu ură și cu răzbunare”
”Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București) și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc”, spun cei doi în scrisoarea deschisă adresată studențiilor, profesorilor și absolvenților Universității din București. Altfel spus ”Către toți cei cărora le pasă”, scriu cei doi semnatari.
Conducerea UB spune că este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 – 2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licență, cu 60 de locuri mai puțin; master, cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut; iar la doctorat, au tăiat din “pixul de demnitar” 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent.
”Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei. Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică”, mai spun rectorul și președintele Senatului UB.
În acest context, Universitatea din București va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ,
”Vrem să aflăm prin ce miracol criteriile de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte”, mai spun cei doi semnatari.