“Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 175.374 teste”, informa joi Grupul de Comunicare Strategică. Dar numărul de teste nu coincide cu numărul persoanelor testate, pentru că cei depistaţi pozitiv trebuie retestaţi, de mai multe ori, până se obţin două rezultate negative consecutive.

Libertatea a solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) să ne comunice aceste informaţii, care lipsesc din buletinele Grupului de Comunicare Strategică.

Iată întrebările transmise de Libertatea și răspunsurile INSP:

– Câte persoane din România au fost testate, până acum, pentru COVID-19?
– INSP: Până la data de 30.04.2020 s-au efectuat 175.374 testări (nu persoane testate!).

– Câte dintre persoanele testate sunt angajate ale unităţilor sanitare sau ale serviciilor de ambulanţă?
– Până la data de 30.04.2020, erau 1.411 infectaţi (unități sanitare, servicii ambulanţă).

– Câte dintre persoanele testate sunt angajate ale Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei locale?
– Nu deţinem astfel de date.

Numărul celor testaţi, în alte ţări

În Italia, Ministerul Sănătăţii anunţă zilnic numărul testelor efectuate pe fiecare regiune în parte, dar şi câte persoane au fost testate.

Graficul care arată câte persoane au fost testate și câte au fost infectate

Până miercuri, în Italia au fost efectuate 1.910.761 de teste, pentru 1.313.460 de persoane (peste 2% din totalul populaţiei). Capacitatea de testare în această ţară e acum de peste 63.800 de probe/zi.

În Marea Britanie, conform ultimelor date oficiale, au fost testate 632.794 de persoane (1,2% din populaţie), din care 165.221 au fost pozitive.

Până ieri în Marea Britanie fuseseră efectuate 818.539 de teste, iar autorităţile au anunţat că există o capacitate de aproximativ 73.000 de teste pe zi.

Ministerul Sănătăţii din Luxemburg anunţă că, de la începutul crizei, au fost testate 41.758 de persoane (aproape 8% din totalul populaţiei), în condiţiile în care s-au înregistrat 3.769 de cazuri pozitive COVID-19 şi 89 de decese.

INSP: “În mod normal, nu ar trebui să se efectueze testări la cerere”

Am cerut celor la Institutul de Sănătate Publică să ne comunice dacă, la acest moment, oamenii care nu se încadrează în “Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare”, ar putea să facă teste, contra cost, pentru a afla dacă sunt sau au fost infectaţi? Unde se poate face testul şi cât costă el?

“Nu deţinem astfel de date”, ne-a precizat INSP.

“În mod normal, nu ar trebui să se efectueze testări la cerere. Criteriile de testare au fost stabilite în concordanță cu recomandările ECDC și OMS, precum și pe baza analizei situației epidemiologice din țara noastră (grupe populaționale cu risc crescut)”.

Am întrebat INSP şi când estimează că ar putea fi efectuate teste COVID-19, contra cost, pentru populaţie, însă nu am primit nici un răspuns.

Urmărește-ne pe Google News