La prima vedere, bucuresteanul Bogdan Balan (26 de ani) pare orice altceva numai recuperator nu. Inalt, nu foarte solid, imbracat la camasa si cravata, tanarul arata mai degraba a fi agent comercial. Si totusi, de sapte ani, el a invatat cum sa recupereze banii despre care se credea ca sunt pierduti.
Bogdan Balan este manager de caz la grupul ‘Urban si Asociatii’, o companie specializata in recuperarea creantelor, adica a banilor, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru persoanele fizice. In cei sapte ani, a parcurs toate etapele pe care le presupune slujba aceasta. Adica a primit amenintari, a fost injurat ca pe stadion, a ajuns cu dosarul chiar si in instanta. De aceea a devenit un fin psiholog in relatiile cu ceilalti. ‘Am primit amenintari din partea multor indivizi. Ei sunt cei mai curajosi la telefon. Ca imi rup capul, ca ma impusca. Oricum de cele mai multe ori debitorul nu are nimic cu tine, ci cu clientul. Au totusi teama de lege, dar depinde si de modul de abordare. Trebuie sa-i vezi limitele, nu sa sari la gatul lui. In general, cei care sunt violenti si care vin cu amenintari se bazeaza doar pe forta fizica. Exista teama lor de alte elemente mai sensibile, de Politie, de instanta’, ne explica Balan.
Initial, datornicul este nervos si se gandeste chiar sa-l ia la bataie pe cel din fata lui. Apoi se calmeaza, stie ca nu se poate pune contra unei institutii. ‘Nu fortezi niciodata, incerci sa-l simti. Eu sunt foarte calm, ca de altfel toti colegii mei’, puncteaza recuperatorul.
Procedura de recuperare propriu-zisa cuprinde doua faze si poate dura chiar pana la doi ani. In prima instanta, se incearca recuperarea pe cale amiabila. Este practic primul contact cu debitorul si se realizeaza telefonic. ‘Vedem si noi prima lui reactie si, in functie de asta, vom sti ce pasi sa facem in continuare’, spune Bogdan.
Cu recalcitrantii se discuta altfel. O convocare directa, verificarea valorilor la Directiile de Taxe si Impozite pentru a vedea ce bunuri i se pot lua si, eventual, actiunea in instanta.
Romanii sunt datori vanduti
Conform Pro Tv, imprumuturile persoanelor fizice sunt mai mari decat economiile lor cu 2,6 miliarde de euro. Astfel, acestea au depozite de 10,2 mi-liarde si credite de aproape 13 miliarde de euro. ‘Este normal sa asistam la o crestere a creditelor si o majorare mai mica a economiilor. Oamenii isi doresc mai mult’, a declarat Radu Ghetea, prese-dintele Asociatiei Romane a Bancilor. In topul datornicilor, pe primul loc se situeaza orasul Constanta, cu 847 mi-lioane de lei imprumutati, apoi Iasiul cu 837 milioane, Arges cu 738 milioane, Dolj – 713 milioane si Timis cu 554 milioane lei.