UPDATE. Recursul compensatoriu a fost abrogat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, cu 272 de voturi „pentru” şi 5 abţineri.

Abrogarea recursului compensatoriu a fost susţinută de toate partidele.

Proiectul merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Cinci deputaţi s-au abţinut la vot, Florin Iordache printre ei

Cinci deputați s-au abținut la votul din plenul Camerei Deputaților prin care a fost adoptată legea care abrogă recursul compensatoriu.

Cei cinci deputați care s-au abținut de la vot sunt Remus Borza
(Independent), Florin Iordache (PSD), Nicolae Bacalbașa (PSD), Marton
Aprad (UDMR), Kulcsár-Terza József-György (UDMR).

Proiectul de abrogare a recursului compensatoriu a fost iniţiat de PNL şi PSD.

PNL: „Dacă aţi fi avut înţelepciunea să ascultaţi şi să luaţi măsuri, 10 mii de deţinuţi nu ar mai fi umblat liberi pe stradă”

Deputatul Florin Roman a declarat, în plen, că încă de anul trecut a atras atenţia asupra efectelor nocive ale acestei legi, după ce o tânără fusese atacată în scara blocului de către un recidivist eliberat în baza recursului compensatoriu.

„În urmă cu un an am atras atenţia că este unul dintre cele mai nocive acte normative din ultimii ani. (…) Vorbim de aborgarea recursului pentru că PNL a scris un proiect în februarie. În februarie erau eliberaţi 12 mii deţinuţi, astăzi sunt 22 de mii de deţinuţi eliberaţi. Dacă aţi fi avut înţelepciunea să ascultaţi şi să luaţi măsuri, 10 mii de deţinuţi nu ar mai fi umblat liberi pe stradă, nu ar mai fi dat în cap. Acum din cei 22 mii de deţinuţi, 7 mii au fost criminali, care au ajuns în puşcării, dintre ei 500 au comis din nou tâlhării, crime, violuri”, a spus Roman.

El a precizat că PNL pune mai presus de orice viaţa cetăţeanului, siguranţa cetăţeanului, şi va vota acest proiect de lege ca să oprim această nebunie.

USR: Legea recursului compensatoriu a fost o graţiere mascată

Şi USR, prin vocea deputatului Stelian Ion, a declarat că această lege care a produs atâtea crime şi atacuri, a fost, de fapt, „o graţiere mascată”

„Trebuie să ne gândim în permanență cum îi reintegrăm pe cei care au încălcat legea, care au comis infracțiuni și au fost încurajați de acest recurs compensatoriu, știind că odată ajunși în penitenciar vor putea ieși mai devreme. Trebuie să punem pe primul plan reintegrarea lor. Altfel, ne vom întoarce tot acolo și vom tot constata că avem recidivă (…) Dacă avem conștiință, trebuie să recunoaștem că acestă lege a fost o eroare”, a afirmat Stelian Ion.

PSD se scuză: Proiectul a fost al Guvernului Cioloş, doar o mică parte din cei 20.000 de deţinuţi eliberaţi a beneficiat de recursul compensatoriu

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici (PSD), a susținut, de la tribună, că eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată, care au instrumentele pentru a lua deciziile și că „doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți liberați condiționat care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.

„Din ăia 20 de mii eliberați, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu. Se pare că doar o mică parte, practic sub 600 de persoane sunt cei care au recidivat și au beneficiat anterior de recursul compensatoriu”, a afirmat deputatul PSD.

Reprezentatul PSD a fost corectat imediat de PNL.

„Aţi dat drumul la 22.000 de condamnaţi, mulţi dintre ei întorcându-se în penitenciare şi sute de cetăţeni devenind victime”, a spus Ioan Cupşa, deputat PNL.

Alfred Simonis, liderul grupului PSD, i-a replicat lui Cupşa că a votat această lege. Deputatul PSD a spus că legea este a Guvernului Cioloş, şi a atras atenţia că proiectul, după ce a fost votat de Parlament, inclusiv cu susţinerea lui Ioan Cupşa, a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, fără a fi atacat la CCR.

„Nici dumneavoastră nu ştiaţi, atunci, de efectele acestei legi”, a mai spus Simonis, care a afirmat că poate e mai bine să se plătească despăgubiri, în urma proceselor de la CEDO, decât să se mai elibereze din penitenciare astfel de condamnaţi.

Ioan Cupşa a revenit la microfon şi a spus că votul său pe legea recursului compensatoriu a fost o „eroare”, şi i-a amintit lui Alfred Simonis că PNL şi USR a atacat la CCR legea, însă sesizarea a fost respinsă de judecătorii CCR.

PMP: „Cei care aţi votat legea, ar trebui să vă cereţi scuze românilor care au avut în familie victime ale acestui recurs!”

Petru Movilă, de la PMP, a spus, la rândul lui, că vrea să prezinte datele privind efectele recursului compesatoriu. El a arătat că au fost eliberate 21.499 de persoane, în doi ani, ceea ce înseamnă că, în medie, 30 de deţinuţi au ieşit din puşcării în fiecare zi. În plus, el a arătat că p treime din cei eliberaţi au fost violatori, pedofili şi criminali.

El a prezentat şi efectele eliberării acestor persoane: 70 de omoruri, 49 violuri, 7 fapte de agresiune cu minori, 4 ucideri din culpă.

„Cei care aţi votat legea, ar trebui să vă cereţi scuze românilor care au avut în familie victime”, a mai spus deputatul PMP.

Care au fost efectele recursului compensatoriu

În ultimii doi ani, mii de deținuți au fost eliberați pe baza acestei legi, printre care și sute de criminali care au fost închiși pentru omor deosebit de grav.

Recursul compensatoriu înseamnă că se scade din pedeapsă pentru condiții improprii de detenție. Dacă deținuții nu sunt încarcerați în penitenciare conform standardelor CEDO, la fiecare 5 luni executate, li se scade din pedeapsă încă o lună.

 
 

Urmărește-ne pe Google News