Primul discurs al președintelui Emmanuel Macron în catedrala Notre-Dame
Emmanuel Macron a exprimat „recunoștința națiunii franceze” pentru „toți cei care au salvat Notre-Dame de Paris”, într-un discurs rostit în corul catedralei.
„Clopotele de la Notre-Dame bat din nou”, a spus cu încântare președintele francez. El l-a citat pe Saint-Louis, regele care a adus înapoi în Franța coroana de spini a lui Hristos.
„În această seară, clopotele de la Notre-Dame bat din nou, iar într-o clipă orga se va trezi”. De-a lungul discursului său, șeful statului a evocat istoria religioasă, franceză și culturală a Notre-Dame de Paris până la incendiul teribil care a devastat-o pe 15 aprilie 2019.
„Fumul negru, turla clătinându-se într-o prăbușire de oase, minutele sale disperate când totul ar fi putut să dispară”. Emmanuel Macron amintește de vântul care a suflat și recunoaște curajul celor care au împiedicat căderea clopotelor și reamintește că, la ora 22:16, a existat acest mesaj: „suntem stăpâni pe foc”.
„Fiecare ajutor, fiecare gest, a fost necesar. Am redescoperit ceea ce pot face marile națiuni: să realizeze imposibilul”, a declarat șeful statului, la emoția vizibilă a mai multor invitați.
„Trăiască Notre-Dame de Paris, trăiască Republica și trăiască Franța”, și-a încheiat el.
Marea orgă răsună iar în Notre-Dame
După deschiderea ușilor catedralei de către arhiepiscopul Parisului, cei patru organiști ai catedralei – Thierry Escaich, Olivier Latry, Vincent Dubois și Thibault Fajoles – participă la binecuvântarea muzicală a instrumentului la începutul ceremoniei.
Cea mai mare orgă din Franța în ceea ce privește numărul de registre (115), veche de trei secole, a fost cruțată de incendiu, dar a fost afectată de praf și reziduuri de plumb. Cele 8.000 de tuburi ale sale au trebuit să fie demontate, curățate, reasamblate cu grijă și acordate.
„Sunetul a rămas magnific. Deoarece a fost curățată, va străluci poate chiar mai mult decât înainte în catedrală”, a declarat Escaich într-un interviu acordat Agenției France-Presse.
Ușile catedralei au fost deschise
Ușile Notre-Dame se redeschid
Arhiepiscopul Parisului i-a întâmpinat pe președintele francez Emmanuel Macron, soția sa Brigitte Macron și primarul Parisului, Anne Hidalgo, în interiorul catedralei.
Notre-Dame de Paris s-a redeschis oficial, după cinci ani și jumătate de lucrări de reconstrucție.
Ceremonia de redeschidere a început
Ceremonia a reînceput cu bătăi de clopote.
https://twitter.com/Elysee/status/1865455100153766318?ref_src=twsrc%5Etfw
„Ridicați-vă capetele, porților, și ridicați-vă, porți veșnice, și Împăratul slavei va intra. Cine este acest Rege al gloriei? Domnul oștirilor, El este Împăratul slavei…”, a rostit preotul oficiant al ceremoniei de redeschidere a catedralei Notre-Dame, ceremonie de marchează încheierea perioadei de cinci și și jumătate de lucrări de reconstrucție.
Emmanuel Macron și soția sa au ajuns la catedrala Notre-Dame
Emmanuel și Brigitte Macron au ajuns în fața catedralei Notre-Dame, și îi întâmpină pe șefii de stat și pe oaspeții regali pe esplanadă.
În timp ce mulți invitați așteptau deja în interiorul naosului, șeful statului și soția sa i-au întâmpinat pe șefii de stat, de guvern și pe personalități și s-au fotografiat cu ei pe esplanada Notre-Dame.
„Este mult glamour în această seară”, a declarat Stéphane Bern pentru France info. Prințul Albert de Monaco și prințul William al Angliei se numără printre invitați.
Donald Trump și Volodimir Zelenski au ajuns și ei la cetedrală, făcând câteva fotografii cu Emmanuel și Brigitte Macron înainte de a intra. La scurt timp, Prințul William a sosit și el, singur. Fiul cel mare al regelui Charles a petrecut câteva momente discutând cu șeful statului francez, și apoi a fost văzut intrând în catedrală.
Jill Biden va participa, de asemenea, la ceremonie, fără soțul ei.
Președinta BCE, Cristine Lagarde a ajuns la catedrala Notre Dame
Premierul demisionar al Franței, Michel Barnier, a sosit la Notre-Dame. Alături de el, ministrul culturii Rachida Dati, ministrul justiției Didier Migaud, purtătorul de cuvânt al guvernului Maud Bregeon, președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, prefectul Parisului Marc Guillaume, președintele regiunii pariziene Valérie Pécresse și fostul ministru și apărător al drepturilor Jacques Toubon au fost văzuți sosind la catedrala Notre-Dame.
Directorul general al LVMH, Bernard Arnault, care a donat 200 de milioane de euro, este de asemenea prezent, la fel ca fiica sa, Delphine Arnault, director general al Dior, și partenerul său, Xavier Niel, acționar al Le Monde.
Henry și Marie-Josée Kravis au făcut, de asemenea, deplasarea. Omul de afaceri american și soția sa franceză au donat 10 milioane de dolari pentru reconstrucția catedralei.
Fostul secretar de stat american John Kerry a sosit și el.
Macron, Zelenski și Macron au părăsit Palatul Élysée
După un schimb de aproximativ treizeci de minute între cei trei șefi de stat francez, ucrainean și american la Palatul Élysée, Volodimir Zelenski și Donald Trump au fost filmați părăsind Palatul Élysée.
Emmanuel Macron a organizat o întâlnire cu Volodimir Zelenski și Donald Trump, înaintea ceremoniei
Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și cu Donald Trump, pentru prima lor întâlnire de la alegerea viitorului președinte american, a anunțat Palatul Elysée, citat de Le Figaro.
Trump a purtat discuții cu Macron în interiorul Palatului Elysée înainte de ceremonia de redeschidere a catedralei Notre Dame, Zelenski sosind apoi și alăturându-se imediat lor. Cei trei s-au pozat împreună, dar nu au făcut alte comentarii publice înainte de a începe discuțiile.
https://twitter.com/visegrad24/status/1865438303647887683?ref_src=twsrc%5Etfw
Donald Trump s-a întâlnit cu Emmanuel Macron. Alți 40 de lideri de stat sunt așteptați
Președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron în prima sa călătorie în străinătate de la realegerea sa luna trecută, potrivit Le Monde. Cei doi lideri de stat s-au îmbrățișat și și-au strâns mâinile pe treptele palatului prezidențial, iar Trump a primit o gardă de onoare completă, reluând o relație care a fost adesea tensionată în timpul primului mandat al lui Trump.
În afară de Donald Trump, aproximativ 40 de șefi de stat și de guvern vor participa la redeschidere. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă la prânz la Paris, unde urma să discute cu Emmanuel Macron înainte de ceremonie. Președinția franceză nu a oferit detalii cu privire la o posibilă întâlnire în trei între președinți, nici cu privire la eventuale discuții între Trump și Zelenski.
Sunt așteptați să participe numeroși lideri europeni, inclusiv președintele german Frank-Walter Steinmeier, președintele italian Sergio Mattarella și președintele polonez Andrzej Duda. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va participa la festivități.
Printre capetele încoronate se numără cuplul regal belgian, Philippe și Mathilde, precum și prințul Albert de Monaco și prințul William. Mai mulți lideri africani au făcut, de asemenea, deplasarea. Actualul președinte al SUA, Joe Biden, va fi reprezentat de soția sa, Jill Biden.
Miliardarul François Pinault nu va participa la ceremonie
Miliardarul François Pinault, care a donat aproximativ 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame, a anunțat că nu va fi prezent la ceremonia de deschidere din seara de 7 decembrie. Cu toate acestea, soția miliardarului, Maryvonne, fiul său, François-Henri și partenera de viața a familiei Pinault vor fi prezenți la eveniment.
În plus, marii donatori care au contribuit la restaurarea catedralei Notre-Dame au început să sosească. Unul dintre ei, ajunși la eveniement, este filantropul american Ed Eisele, care a donat 1,7 milioane de dolari în memoria soției sale.
Parisul așteaptă 40 de lideri pentru ceremonia de redeschidere
Pentru evenimentul oficial de redeschidere a catedralei Notre-Dame, securitatea va fi la nivel înalt, unele măsuri fiind asemănătoare cu cele din timpul Jocurilor Olimpice de la Paris care au avut loc vara trecută, dat fiind faptul că 40 de lideri naționali ar urma să fie prezenți.
Până la acest moment, Donald Trump, președintele reales al SUA a anunțat faptul că a ajuns la Paris, cu un avion privat.
Șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că va participa la eveniment, alături de președintele american în exercițiu Joe Biden.
În plus, și miliardarul american Elon Musk a anunțat faptul că a aterizat la Paris în jurul orei 15.20, și se zvonește că ar urma să participe la eveniment alături de apropiatul său, Donald Trump.
Sursa video: Consulatul Franței de le la Los Angeles
Flăcările au ars timp de 15 ore
În urma incendiului pentru stingerea căruia a fost nevoie de 600 de pompieri, turla, grinzile de lemn ale acoperișului (cunoscute sub numele de „pădurea”) și boltele de piatră de deasupra transeptului central și a unei părți din navă au fost distruse.
În ciuda pagubelor semnificative, foarte multe elemente au supraviețuit flăcărilor mistuitoare care au fost stinse după 15 ore. Unele dintre aceste elemente au fost vitraliile, majoritatea statuilor și operelor dar artă, dar și relicva sfântă cunoscută sub numele de „Coroana cu Spini”.
Orga catedralei, a doua ca mărime în Franța, a fost și ea grav afectată de praf și fum, dar a putut fi reparată.
Restaurarea catedralei Notre-Dame
Aspectul interior al Notre-Dame a fost păstrat secret, cu doar câteva imagini publicate în timpul lucrărilor. Persoanele care au vizitat recent catedrala descriu experiența ca fiind impresionantă, remarcând o nouă claritate și luminozitate care contrastează puternic cu atmosfera sumbră de dinainte.
Recent, președintele francez Emmanuel Macron a vizitat catedrala, alături de o echipa de jurnaliști. Șeful statului francez a vizitat inclusiv grinzile masive ale acoperișului, care au înlocuit cadrul medieval distrus în incendiu.
Peste 2.000 de zidari, tâmplari, restauratori, tinichigii, turnători, experți în artă, sculptori și ingineri au fost parte din proiectul de restaurare a grandioasei catedrale franceze, care a fost refăcută și adusă la gloria sa de odinioară în mai puțin de șase ani.
În total, renovarea a costat 700 de milioane de euro și a fost realizată conform planurilor inițiale, catedrala Notre-Dame fiind refăcută exact precum originalul. Obiectele, zidurile și turla din secolul al XIX-lea au fost reconstruite fidel proiectului.