Principalele declarații făcute de Renate Weber, Avocatul Poporului:
Nu am cerut redeschiderea școlilor, ci un punct de vedere. Toate au legătură cu închiderea școlilor.
Am avut în vedere faptul că OMS a ieșit cu o recomandare ca școlilie să funcționeze față în față, cu o motivare absolut justificată: Nu ne permitem o generație pierdută din cauza COVID-19.
Trebuie să vină cu niște răspunsuri pentru a justifica închiderea școlilor. Ni se pare firesc. De ce oare celelalte state membre UE au lăsat deschise școlile?
Eu cred că este încălcat dreptul constituțional la învățătură. Sunt puține locuri unde învățământul online se desfășoară bine. Suntem preocupați, îngrijorați, că în urma învățământului online vom avea copii care pierd doi ani, anul trecut și anul acesta. Mă tem că nu vom mai vorbi doar de analfabetism funcțional, ci de analfabetism, și punct.
Asumarea deciziei este una politică. Ce facem cu acele studii din UE în care se arată că nu școlile sunt focare de infecție? Sper să primim un răspuns. Ministerul Educației nu mai răspunde de mai bine de o lună. Nu știu dacă sunt în campanie electorală sau, dacă pot să o privesc cu maximă îngrijorare, ca pe un fel de sfidare a unei instituții constituționale, care este Avocatul Poporului..
Măcar semestrul al doilea să se petreacă la școală. Elevii au nevoie să recupereze materia care nu au făcut-o în primul semestru.
Avocatul Poporului își argumentează cererea către Ministerul Educației prin faptul că numeroase state europene, care au mai multe cazuri de coronavirus decât România, au lăsat școlile deschise, respectând astfel recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.
Pe 10 noiembrie, la o zi după închiderea tuturor școlilor, Avocatul Poporului a avertizat Ministerul Educației că este posibil să încalce Constituția. Ulterior, pe 20 noiembrie, Avocatul Poporului cerut Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, susținând că suspendarea tuturor cursurilor față în față va avea consecințe imprevizibile în educația celor aproape 3 milioane de elevi care acum învață online, în special în cazul copiilor de la sate.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe www.face și pe pagina de Facebook.