„Acești bani vor trebui să ajungă la producători ca să nu ridice prețurile și în final acest lucru se va simți în buzunarele consumatorilo. Ca de fapt, ăsta este rolul acestei reduceri ca producătorii și consumatorii să rămână cu ceva bani în buzunar”, a declarat pentru Libertatea, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Totodată, reducerea de TVA va fi benefică și pentru cei care au pământul în arendă pentru că toate costurile pentru lucrările pământului fiind mai mici, proprietarii pământului vor beneficia de o parte mai mare a recoltei, având în vedere că majoritatea micilor agricultori în plătesc lucrările cu o parte din recoltă.
Pentru anul acesta majoritatea lucrărilor au fost făcute, prin urmare efectele acestei decizii se vor simți de la anul, pe întreg lanțul economic agricol.
Alte avantaje ale scăderii TVA
Potrivit premierului Dacian Cioloș, aceasta facilitate fiscală oferită de stat va stimula lucrări agricole de calitate, va creşte productivitatea, totodată, reducând și evaziunea fiscală care a infestat acest domeniu important pentru economia românească.
„Ne aşteptăm să vedem această reducere a TVA-ului reflectată şi în preţul pe care furnizorii de seminţe, de îngrăşăminte, de produse de întreţinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor”, a declarat Cioloș.
Impactul bugetar pentru anul acesta va fi de aproape 65,8 milioane de lei, iar pentru anul 2017 se estimează un impact de 190,9 milioane lei, pentru 2018 – 203,3 milioane lei, a anunțat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. „Reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% va fi pentru îngrăşăminte, pesticide, pentru seminţe şi alte produse destinate însământăţării sau plantării, dar şi pentru prestări de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum ar fi pentru lucrări de arat, de semănat, de prăşit, ierbicidat, recoltat, greblat etc.”, a mai declarat ministrul.