Lanțurile de magazine Altex și Flanco au demarat deja promoțiile de Black Friday 2021, în vreme ce eMAG – cel mai mare retailer online din România – va ține festivalul de shopping în data de 12 noiembrie. Alte companii au la rândul lor, în aceste zile, promoții de Halloween.

Originară din America jumătății de secol XX, când marca ziua de vineri care urma celei din joia în care este celebrată Ziua Recunoștinței, Black Friday a devenit în mod tradițional cea mai aglomerată zi de cumpărături din SUA și din foarte multe alte țări ale lumii. Aici, în acest an, Black Friday are loc pe 26 noiembrie.

Românii care încearcă să cumpere unele produse la ofertă se pot trezi însă cu prețuri mai mari decât în alte magazine/site-uri.

Clienții care au vizitat joi site-ul Altex, companie care se laudă în campaniile promoționale că are cele mai mici prețuri din țară, puteau vedea că un televizor Philips de 80 de centimetri cu preț redus era mai scump decât la Evomag.ro, un retailer online.

Potrivit site-ului Istoric-preturi.info, același model costa la Altex 934 de lei în data de 24 august și 899 de lei în data de 24 aprilie.

Pe de altă parte, prețurile electronicelor au crescut în acest an ca urmare a crizei cipurilor și a altor materiale necesare în procesul de producție, după cum scria Libertatea în luna martie.

Concomitent, un laptop Huawei D15 era afișat la ofertă cu același preț la care se găsește și la eMAG, deși aceasta nu desfășoară în acest moment campania de Black Friday.

Explicațiile Altex: prețurile se pot schimba de mai multe ori pe zi

Contactată de către Libertatea, compania spune că prețurile se stabilesc liber, iar de multe ori magazinele le modifică chiar în aceeași zi.

,,Magazinele online au posibilitatea să modifice prețurile ȋn timp real, la distanță de ore, minute. Competitorii pot repoziționa prețurile sub un alt magazin oricând, tocmai pentru a crea percepția că au o ofertă mai bună.
Altex monitorizează prețurile zilnic și promovează cele mai mici prețuri din piață, ȋn momentul setării prețurilor”, a declarat, pentru Libertatea, Raul Filip, director de achiziții Altex România.

Acesta spune că astfel pot să apară situații când competitorii se aliniază sau se poziționează sub prețul comunicat de Altex.

„Altex susține această promisiune a celui mai mic preț, acordând de două ori diferența ȋn cazurile ȋn care clientul găsește același produs, mai ieftin, la un alt comerciant, online sau offline. De asemenea, recomandăm clienților să verifice: disponibilitatea produsului, calitatea produsului, originea, serviciile complementare și costul lor (transport, garanție, finanțare)”, mai spune oficialul companiei.

Alte exemple

Site-ul Flanco e și el în perioada extinsă de Black Friday. Și oferă, printre altele, la vânzare un televizor Samsung cu diagonala de 108 cm la prețul redus de 1.699 de lei, redus cu 900 de lei, de la 2.599 de lei. Același televizor, același preț redus însă și la Altex. Numai că aici prețul de pornire a reducerii a fost de doar 1.749.90 lei.

Ce pot face consumatorii

Experții spun că aceste tactici sunt de multe ori la limita legii.

„Este înșelăciune doar dacă o companie spune că are cel mai mic preț din țară. Fiecare companie trebuie să prezinte prețul vechi redus și să fie cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. Este corect din punct de vedere juridic, dar nu este moral. Dacă sesizăm că a fost ridicat prețul înainte de campania de reduceri putem să nu mai cumpărăm”, a declarat, pentru Libertatea, Sorin Mierlea – președintele InfoCons, o asociație care militează pentru drepturile consumatorilor.

Mierlea mai spune că, indiferent de tacticile companiilor, consumatorii nu trebuie să uite că au drepturi.

Produsul trebuie să fie în stoc, să nu ni se spună că am comandat ceva și apoi să nu aibă. La comerțul online trebuie să știm că avem 14 zile să returnăm fără nicio explicație produsele și să facem plângere la ANPC dacă credem că am fost păcăliți.

Sorin Mierlea, InfoCons:

Sfaturi pentru cumpărături sigure

El are și o serie de sfaturi pentru români astfel încât să nu fie păcăliți la promoții:

  • să fie atenți la greutate, dimensiune și specificațiile tehnice;
  • când cumpără online să fie atenți să fie site-uri din Uniunea Europeană pentru că suntem protejați de legislația UE;

Dacă cumpărăm de pe site-uri din România, putem să verificăm compania pe Mfinante.ro, să nu ne trezim că e vreo firmă de construcții care vinde ochelari de soare.

Sorin Mierlea, președintele InfoCons:

  • dacă site-urile nu au date de contact, să nu facă mai departe cumpărături pe acestea pentru că se pot trezi cu banii furați de pe card și fără produs, mai ales dacă reducerile par prea bune ca să fie reale;
  • să facă un card separat pentru cumpărături și să transmită băncii să elibereze banii doar după 5-10 zile, acesta trebuie să fie diferit de cardul de salariu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News