Potrivit actului normativ, pentru stimularea plății obligațiilor fiscale scadente, având în vedere nevoia de bani la buget, se vor acorda reduceri de la plata impozitului pe profit datorat, sub formă de bonificații, pentru contribuabilii cu o capacitate financiară de plată.
Aceste măsuri sunt luate în contextul pandemiei de coronavirus de tip nou.
Ce prevede actul normativ pentru companii
a) Plătitorii de impozit pe profit beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de plată pentru trimestrul 1/2020, dacă efectuează plata până în data de 25 aprilie 2020 inclusiv, astfel:
- Marii contribuabili beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de 5%;
- Contribuabilii mijlocii beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de 10%;
- Ceilalți contribuabili beneficiază de o reducere de asemenea de 10%.
b) Societățile plătitoare de impozit specific beneficiază în mod similar de reducerea impozitului specific aferent trimestrului I/2020, cu procentul de 5% pentru marii contribuabili și cu 10% pentru ceilalți contribuabili.
Urmează să fie adoptate norme de aplicare, cum se defalcă impozitul pentru trimestrul I.
c) Societățile plătitoare de impozit pe venitul microintreprinderii beneficiază de o bonificație în procent de 10% pentru impozitul aferent trimestrului I/2020, dacă este achitat până pe data de 25 aprilie 2020 inclusiv.
Din punct de vedere tehnic, la completarea declarației 100 atât pentru plătitorii de impozit pe profit, cât și pentru microîntreprinderi, se va declara suma ce rezultă după aplicarea reducerii.
Totodată, pentru plătitorii de impozit pe profit, există obligația prezentării disctincte a reducerii de impozit pe profit la completarea declarației anuale de impozit pe profit formular 101.
d) Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal (inregistrare in scopuri normale de TVA), beneficiază de măsura taxării inverse pentru TVA, când efectuează importuri pentru mai multe categorii de bunuri utilizate în combaterea pandemiei de coronavirus.
Autoritatea vamală nu va solicita plata TVA pentru aceste importuri întrucât TVA se evidențiază scriptic în decontul de TVA.
Printre produsele luate în calcul se numără și: kiturile de testare pentru COVID-19, echipamente de protecție și alte produse similare, termometre, dezinfectanți, produse de sterilizare.
Toate acestea sunt enumerate pe poziție de clasificare tarifară.
Dacă importurile sunt realizate de neplătitorii de TVA, se datorează plata TVA în vamă, notează platforma ziare.com.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro