O echipă de muncitori lucra, ieri, în salonul unde până acum o săptămână bebeluşii născuţi prematur erau ţinuţi în viaţă cu ajutorul aparatelor. Ieri, totul era învăluit în praf şi în zgomot de bormaşină. Gresia a fost scoasă, iar tencuiala de pe pereţi a fost dată jos, costurile fiind suportate de Municipalitate. Potrivit edilului-şef Sorin Oprescu, într-o lună sala va fi iarăşi funcţională. Mai mult, Maternitatea Giuleşti va fi reconstruită. Va rămâne în picioare doar corpul central, cele două laterale urmând a fi dărâmate, iar noul imobil ar urma să aibă trei etaje, a spus directorul Administraţiei Spitalelor, Marius Savu. Proiectul ar urma să înceapă peste câteva luni.

Au furat jucăriile

Elvis are 26 de ani şi e paznic la Maternitatea Giuleşti. De când cu incendiul, şi-a schimbat profesia: are grijă de florile, de jucăriile şi de lumânările aduse de bucureşteni în memoria bebeluşilor morţi. Tânărul e supărat, fiindcă în urmă cu două zile, într-un moment de neatenţie, au fost furate câteva jucării. “Trebuie duse unor copii amărâţi, fiindcă toate o să dispară”, ne-a spus, ieri, Elvis.

Aşa arăta gardul spitalului, plin cu jucării din pluş Elvis aşază florile, dar pe gard nu se mai văd jucării

Micuţii arşi, în stare stabilă

Cei şase nou-născuţi arşi în incendiul din 16 august sunt în continuare internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu. Unul dintre micuţi este în stare critică şi e intubat, restul bebeluşilor fiind stabilizaţi.

Asistenta a fost reţinută

Procurorul şef Marius Iacob a anunţat, ieri, începerea urmăririi penale împotriva asistentei Florentinei Cârstea. Angajata, care a fost deja reţinută, a lipsit 12 minute, perioadă în care a izbucnit incendiul în salonul unde erau bebeluşii.

La noi în ţară mor 6 nou-născuţi pe zi

Rata mortalităţii în rândul nou-născuţilor din România este de 10 la 1.000. Numai anul trecut au decedat 2.250 de copii, adică şase pe zi. Mortalitate infantilă mai ridicată decât la noi a mai fost înregistrată doar în Turcia, în Moldova şi în Macedonia.

Şi-a scos copilul din spital chiar înaintea incendiului

Pe lângă părinţii care zilele acestea îşi plâng neîncetat copiii morţi în incendiul de la Giuleşti, sunt şi alţii mai norocoşi.

Conform ziarului piteştean Curierul zilei, cântăreaţa de muzică populară Diana Călinescu, din Mioveni, Argeş, şi-a scos bebeluşul din spital cu 15 minute înainte de izbucnirea incendiului din sala incubatoarelor. Argeşeanca născuse de patru zile un băieţel. Deşi familia a sfătuit- o să rămână în spital până seara, pentru a nu pleca spre Mioveni pe caniculă, Diana a presimţit că ceva rău avea să se întâmple.

Aşa că a cerut să plece acasă şi a părăsit spitalul imediat după ce a primit fişa de externare. Nici nu apucase să iasă din Bucureşti, când medicul cu care a născut a sunat-o să o întrebe dacă e bine, crezând că nu plecase din spital. Aşa a aflat Diana de tragedie.

Doi bebeluşi decedaţi din cauza unei bacterii luate prin perfuzie

Doi bebeluşi au murit într-un spital din Germania după ce li s-au administrat perfuzii contaminate cu o bacterie. Alţi cinci copii care au primit acelaşi tratament sunt în stare critică la spitalul universitar din Mainz. În total, 11 micuţi au primit perfuzii infectate cu bacteria respectivă, a cărei denumire nu a fost dată publicităţii. Contaminarea a fost descoperită în timpul testelor zilnice de laborator, iar administrarea perfuziilor a fost sistată imediat. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili vinovaţii.

fotografii: Vlad Chirea

Urmărește-ne pe Google News