Protestatarii aveau pancarte cu mesaje precum „Refugiaţii sunt bineveniţi”. Pe o scenă a fost afişat un uriaş colaj realizat de 30 de artişti, care descrie ororile războiului din Siria şi care va fi expus şi în Serbia.

„Bieţii refugiaţi fug de război şi aici sunt descrişi drept terorişti care ne vor face probleme, vor cauza războaie şi ne vor alunga de aici. Mi se pare strigător la cer”, a spus o protestatară.

Aproximativ 30 de musulmani au participat și sâmbătă la un tur pe jos, în Budapesta, intitulat „Musulmanii trăiesc printre noi”, menit să arate „faţa umană a acestei comunităţi”, în contextul în care musulmani din Ungaria spun că se tem de referendumul împotriva migraţiei organizat duminică de Guvern, despre care afirmă ca a alimentat xenofobia.

„Încep să simt că propria mea ţară m-a renegat”, a declarat și Timea Nagy, o musulmană unguroaică care a participat turul ce a durat trei ore.

Ungurii au fost supuşi unei campanii guvernamentale agresive împotriva migraţiei. Premierul Viktor Orban a declarat că ungarii „nu au probleme” cu membrii comunităţii ungare musulmane, dar că orice cotă de migranţi, care cer azil, inclusiv musulmani, impusă de Uniunea Europeană, va distruge identitatea creştină şi culturală a Ungariei.

8,3 milioane de alegători sunt chemați duminică la urne

Circa 8,3 milioane de alegători sunt chemaţi să se pronunţe duminică în Ungaria, în cadrul unui referendum, cu privire la planul UE privind cotele obligatorii de solicitanţi de azil, o consultare de la care premierul Viktor Orban aşteaptă validarea politicii sale de respingere a acestui plan, potrivit AFP.

Întrebarea ce le este adresată participanţilor la referendum este următoarea: „Vreţi ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetăţeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?”.

Un prim plan de ”relocalizare” între statele UE a 160.000 de solicitanţi de azil este pus cu greu în mişcare din septembrie 2015. Ungaria nu a propus până acum niciun centru de primire şi se va considera, dacă la referendum va predomina răspunsul „Nu”, eliberată definitiv de orice obligaţie de a contribui la efortul european.

Potrivit sondajelor, aproape 80% dintre alegătorii din Ungaria resping cotele de refugiaţi impuse de la Bruxelles. Totuşi, referendumul de duminică riscă să nu fie validat, căci estimările arată că participarea la vot va fi sub pragul de 50%.

 
 

Urmărește-ne pe Google News