Cuprins:
Referendumul ar urma să fie organizat pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
„Pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării referendumului local privind unele probleme de interes ale municipiului Bucureşti s-au înreg 47 de voturi pentru, zero abţineri şi două voturi împotrivă. Proiectul a fost adoptat”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Stelian Bujduveanu.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, declara vineri că este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidenţiale, iar singura chestiune este una tehnică și care poate fi rezolvată prin proiectul de lege iniţiat de PNL.
Edilul a menţionat că, în cazul unui referendum separat, costurile sunt de circa 7-10 milioane de lei.
Întrebările care vor fi la referendumul din 24 noiembrie
Despre propunerea PSD pentru introducerea unei întrebări în referendum, care să privească combaterea traficului de droguri în şcoli, primarul Capitalei a spus că de principiu este de acord.
Consilierii generali ai Partidului Social Democrat au depus, vineri, un proiect de hotărâre pentru adăugarea unei întrebări extrem de importante, în cadrul referendumul propus de primarul general.
Întrebarea este: „Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.
Întrebările propuse de primarul Capitalei sunt:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
Nicuşor Dan, despre referendumul din 24 noiembrie: Estimăm costurile la 7 milioane de lei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni, după votul din CGMB pentru convocarea referendumului local, pe 24 noiembrie, că estimează costurile acestuia la șapte milioane de lei.
El a precizat că, dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu primul tur alegerilor prezidenţiale, nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal, şi la referendum se va putea vota în aceleaşi secţii de votare ca la scrutinul naţional.
„Consiliul General a votat declanşarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus, una privind împărţirea banilor care se strâng din taxele şi impozitele bucureştenilor între Primăria generală şi primările de sector, pentru că de ani de zile există o discrepanţă între atribuţiile noastre şi banii pe care îi primim noi, distribuiţi de către guvern din aceste taxe şi impozite, şi atribuţiile sectoarelor şi banii pe care îi primesc dumnealor”, a spus Nicuşor Dan.
El a precizat că a doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul municipiului Bucureşti să emite autorizaţiile de construire pe toată suprafaţa oraşului, aşa cum se întâmplă în toate capitalele europene.
„Traficul din Bucureşti, care-i principala problemă a bucureştenilor, vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic oraşul ăsta, necontrolat, şi atunci, dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil şi de modul în care se construieşte în oraş”, a precizat Nicuşor Dan.
Întrebarea pe care o vrea PSD la referendumul din 24 noiembrie
De asemenea, consilierii generali de la PSD au propus o a treia întrebare, a mai spus Nicușor Dan, care a fost votată de celelalte partide politice, legată de înfiinţarea de către Primăria Capitalei a unei structuri care se ocupe de problematica drogurilor din Bucureşti.
Nicuşor Dan a arătat că este „o problemă foarte importantă pentru bucureşteni şi cu atât mai mult ea justifică necesitatea ca bugetul municipiului Bucureşti să fie mai mare decât cel de subzistenţă pe care îl are de ani de zile”.
Despre ce se întâmplă după votul din CGMB, primarul Nicușor Dan a explicat că referendumul a fost convocat şi, din acest moment, hotărarea de Consiliu general se duce la Prefectul Capitalei.
„Prefectul înştiinţează, conform legii, Ministerul de Interne, care mai departe înştiinţează AEP-ul, se constituie un birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea acestui referendum. Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal. El va fi acelaşi cu biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi în fiecare secţie de votare vom avea o singură comisie şi mai multe buletine de vot, turul întâi alegeri prezidenţiale şi aceste trei buletine de vot pentru referendumul nostru local”, a explicat primarul.
Nicuşor Dan a subliniat că, dacă nu se întâmplă acest lucrul, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau să vadă dacă sala permite funcţionarea a două comisii în aceeaşi sală şi, bineînţeles, că şi costurile vor fi ceva mai mari pentru că toţi oamenii trebuie plătiţi conform legii, iar costurile vor fi suportate de Primăria Capitalei.
Întrebat care vor fi costurile referendumului, Nicuşor Dan a spus: „Estimăm 7 milioane de lei”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dacia_berlina • 22.10.2024, 08:56
E referendum consultativ; parlamentarii pot sa tina cont de el sau nu. La fel ca si cel cu 300 si penalii. Singurul care nu era consultativ si ar fi avut efect, este cel pentru familie ( cand propagandistii spuneau ca nu conteaza).
musatm000 • 22.10.2024, 08:17
Practic prin a-l insarcina pe Nicusor Dan sa rezolve problema drogurilor cineva vrea sa-l compromita,se crede destept. Mai este undeva in lume o primarie care sa se ocupe de roguri? Doar in Romania unde conduc aceleasi persoane corupte din '90 ,fac averi uriase si investesc masiv in ceasuri de mana si medalioane cand se pensioneaza...
danutz61 • 21.10.2024, 22:27
Pune asta niste intrebari stupide de te crucesti. N-au nicio noima si nu intelegi nimic din ce intreaba. Ce referendum cand oricum tot ce voteaza cei care si merg la vot nu conteaza, daca nu se da apoi si lege?