„Trump i-a telefonat lui Erdogan în această seară și l-a felicitat pentru succesul său la referendum”, câștigat cu puțin peste 51% din voturi, a făcut cunoscut pentru Anadolu o sursă din cadrul președinției turce.
De partea cealaltă, reprezentanţii Casei Albe au precizat că Donald Trump a discutat cu omolgul său turc despre acţiunea militară luată de partea americană în răspuns faţă de atacul chimic lansat pe 4 aprilie de forţele guvernamentale siriene asupra civililor din localitatea Khan Sheikhoun.
De asemenea, cei doi lideri au vorbit despre o campanie împotriva jihadiştilor Statului Islamic.
Relaţiile bilaterale turco-americane s-au răcit considerabil după lovitura de stat eşuată, în special ca urmare a sprijinului arătat de administraţia americană pentru luptătorii kurzi din Siria.
În cadrul referendumului de duminică, 51,4% dintre votanți au decis să-i acorde puteri sporite lui Recep Tayyip Erdogan, care ar putea astfel să rămână la putere până în 2029. Confruntat cu mai multe critici, inclusiv din partea observatorilor OSCE, liderul de la Ankara a respins acuzațiile și şi-a reiterat declaraţii cu privire la organizarea unor referendumuri atât pe tema aderării Turciei la Uniunea Europeană (UE), cât şi a reintroducerii pedepsei cu moartea.
Şeful statului turc a făcut aceste declaraţii, ieri, la palatul prezidenţial de la Ankara, în faţa susţinătorilor săi, la o zi după ce a obţinut o victorie strânsă şi contestată în referendumul pe tema consolidării puterilor sale.
El a declarat că nu este îngrijorat de eventuale obiecţii ale UE faţă de o eventuală reintroducere a pedepsei capitale în ţara sa și a acuzat blocul comunitar că lasă Turcia ”să aştepte la porţi de 54 de ani”.
Erdogan a respin de asemenea acuzaţii ale observatorilor referendumului şi a insistat că votul a fost ”cea mai democratică alegere” pe care a văzut-o vreo ţară din Occident.
El le-a spus luni susţinătorilor săi, în faţa palatului prezidenţial, că Turcia va ignora concluziile misiunii de monitorizare OSCE. ”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, a declarat el.
Principalele modificări aduse Constituției
- Funcția de premier este eliminată și este creată funcția de vicepreședinte, fiind posibile două sau trei posturi
- Președintele va deveni și șeful Executivului și va putea să mențină afilierea partidului său politic
- Președintele primește noi puteri pentru a elabora bugete, a numi și destitui miniștri și judecători
- Numai președintele ar putea să instituie starea de urgență
- Parlamentul își pierde dreptul de a ancheta miniștri, dar poate suspenda președintele printr-un vot majoritar
- Alegerile prezidențiale și parlamentare vor fi organizate în aceeași zi, din cinci în cinci ani. Președintele va putea să aibă doar două mandate
SUMAR
- Turcia, sub “domnia” Erdogan. Cum s-a schimbat țara în cei doi ani de când Erdogan a devenit președinte
- După victoria la referendum, Erdogan vrea reintroducerea pedepsei cu moartea
- Referendum Turcia. Trei persoane au fost ucise într-o altercație din fața unei secții de votare
- Turcia prelungește cu trei luni starea de urgență, măsura luată după lovitura de stat din 2016