SUMAR

UPDATE ora 21.45: Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a adus în discuție posibilitatea organizării unui referendum privind continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, la o zi după victoria sa la consultarea populară asupra extinderii prerogativelor șefului statului, relatează AFP.

„Ne fac să așteptăm de 54 de ani la porțile Uniunii Europene, nu-i așa? (…) Vom merge în fața poporului și vom asculta decizia sa”, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs virulent la palatul prezidențial din Ankara, însă fără să avanseze vreo dată pentru o eventuală inițiativă de acest fel.

UPDATE ora 19.30: Turcia a denunțat luni concluziile ‘părtinitoare’ ale misiunii de observatori a OSCE și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), potrivit cărora referendumul de pe 16 aprilie, cu privire la extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a desfășurat în condiții inechitabile. ‘Aceste prime concluzii reflectă o abordare părtinitoare’, a indicat Ministerul de Externe de la Ankara, într-un comunicat.

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

UPDATE ora 15.50: Observatorii internaționali care au supravegheat organizarea referendumului de duminică au anunțat că acesta s-a desfășurat în ”condiții neechitabile”, transmite AFP.

Potrivit observatorilor, alegătorii nu au beneficiat de informații corecte, vocea opoziției fiind cenzurată, iar regulile de organizare au fost schimbate până în ultimul minut.

„Cadrul legal a fost unul inadecvat pentru desfășurarea cu adevărat democratică a unui referendum”, se arată în raportul inițial al observatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Consiliul pentru Europa. Un raport final și detaliat urmează a fi prezentat în opt săptămâni.

 UPDATE ora 13.15: Opoziția cere anularea rezultatului referendumului invocând nereguli grave în modul de organizare.

Partidul Republican al Poporului (CHP) a depus o cerere oficială, luni, la Comisia Electorală (YSK) prin care cere anularea rezultatului referendumului, principala contestație fiind aceea că pe 1,5 milioane de buletine de vot nu se găsea ştampila oficială de control.

Decizia YSK de a valida voturile care nu aveau ștampila a provocat indignarea opoziţiei, scrie AP.

UPDATE ora 09.15: Rezultatele finale la referendumul privind modificarea Constituției arată că în jur de 51,4% (peste 25 de milioane) dintre turci au votat în favoarea extinderii prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar aproximativ 48,6% (peste 23,7 milioane) au votat împotrivă.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

Foto: Anadolu

Şeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul ce îi extinde prerogativele preşedintelui a fost adoptat. Rezultatele vor fi confirmate oficial în termen de 11-12 zile.

După victoria la referendumul de duminică, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că vrea să organizeze un referendum și pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, transmite Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată duminică noaptea la reședința sa de la Istanbul, Erdogan a anunțat că următorul său pas ar putea fi organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, un subiect adus tot mai des în discuție după tentativa de puci din 15 iulie.

UPDATE ora 00.05: Președintele turc Recep Tayiyip Erdogan și premierul Binali Yildirim au anunțat victoria în referendumul de duminică, deși rezultatele finale oficiale nu au fost încă anunțate. Agenția de presă turcă Anadolu transmite că, după numărarea tuturor voturilor valabil exprimate, 51,2% dintre turci și-au exprimat dorința de modificare a Constituției și, astfel, puterile președintelui Erdogan vor fi sporite. Prezența la vot a fost una foarte mare, de peste 85%.

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

„Turcia a luat astăzi o decizie istorică”, a spus Erdogan, sigur de victoria sa. „Cu ajutorul oamenilor, am realizat cea mai importantă reformă din istoria țării”, a adăugat președintele turc.

Susținătorii AKP sărbătoresc victoria, în timp ce Opoziția contestă vehement rezultatele scrutinului. Partidul Republican al Poporului (CHP) cere renumărarea a 60% din numărul voturilor.

UPDATE ora 22.27: După numărarea a peste 99% dintre sufragii, rezultatele arată că peste 51% dintre turci au votat pentru modificarea constituției și transformarea Turciei în republică prezidențială.

UPDATE ora 21.14:  Opoziția președintelui Erdogan contestă două treimi dintre voturile de la referendumul de duminică. Partidul HDP a anunțat pe Twitter că indiferent de rezultatele referendumului vor contesta 2,5 milioane de voturi, dintre acestea, un milion și jumătate nu au ștampila Înaltei Comisii Electorale.

După numărarea a 98.4% dintre voturi, 51,32% dintre alegători au votat ”DA” la referendum.

UPDATE ora 19.28: Rezultatele după numărarea a 92% dintre sufragii arată că 52% dintre turci au votat ”DA”, transmite AP.

UPDATE ora 18.54: 54,5% dintre turci au votat ”Da” la referendumul organizat duminică, arată rezultatele parțiale după numărarea a trei sferturi dintre voturi, transmite Reuters.

Potrivit analizei realizare de presa turcă cel mai mare procent de voturi pentru modificarea constituției a fost înregistrat în Anatolia, în timp ce majoritatea turcilor din zona Mării Egee și cei din regiunile sud estice au votat ”Nu”.

UPDATE ora 18.10: Primele rezultate parțiale ale referendumului arată că peste 60% dintre alegători au votat în favoarea modificărilor constituţionale.

Astfel, 60,83% dintre turci, adică 8.100.254 de oameni, au votat “da” la consultarea populară, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 35,48% din buletine. Alţi 39,17% dintre alegători, adică 5.216.140 de oameni, au votat “nu”, citează News.ro agenția turcă Anadolu.

UPDATE ora 17.45: Autoritățile turce au anunțat că în cursul zilei, cinci membrii ai mișcării PKK și alți trei susținători ai lui Gulen au fost arestați la secțiile de votare. Cele opt persoane au fost reținute  în oraşele Adana, Malatya şi Trabzon.

UPDATE ora 17.20: S-au închis toate secțiile de votare de pe teritorul Turciei.

Autorităţile au anunţat că nu vor exista exit-polluri, dar vor fi anunţate rezultate pe măsură ce vor fi numărate sufragiile, rezultatele urmând a fi făcute publice în jurul orei 00.00.

UPDATE ora 17.05: Numărul morților în urma bătăii din fața secției de votare din Diyarbakir a crescut la trei, după ce o altă persoană a decedat la spital, transmite AP.

În ceea ce privește motivul încăierării din fața școlii în care a fost organizată secția de votare, acesta este în continuare necunoscut, o parte din presa turca scriind că este vorba de diferențe de opinie politică, în timp ce alții scriu despre un conflict cauzat de un teren.

Două persoane au fost reţinute, iar jandarmii au luat măsuri de securitate în localitate.

UPDATE ora 16.50: Secțiile de votare au fost închise în 32 de provincii din estul Trciei, urmând ca la ora 17.00, (ora României) să se închidă încă o serie.


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a votat în jurul prânzului, la Istanbul, fiind însoțit la secția de votare de soția lui, Emine Erdogan. „Sper că poporul nostru va lua o decizie pentru a deschide calea către o dezvoltare rapidă… Trebuie să creștem mai rapid și să mergem mai iute. Cred în simțul democrației al poporului nostru și că vor păși către viitor cu ajutorul acestui simț”, a declarat președintele turc.

Premierul turc Binali Yildirim a votat în provincia Izmir (vest). „Decizia poporului nostru este întotdeauna cea mai bună decizie”, a declarat Yildirim, după ce a votat.

Referendumul din Turcia are parte și de incidente violente. Două persoane au fost ucise în urma unui conflict ce a avut loc în faţa unei secţii de votare, în provincia Diyarbakir din sud-estul Turciei. Motivul încăierării era necunoscut, potrivit agenţiei turce de stat.

Referendum crucial în Turcia

Cetăţenii turci decid pe 16 aprilie cu privire la cea mai importantă schimbare a sistemului de guvernare a Turciei de după înfiinţarea Republicii moderne laice, în urmă cu aproape un secol, care prevede înlocuirea sistemului parlamentar actual cu un sistem prezidenţial.

În urma acestui referendum, Recep Tayyip Erdogan ar putea să-și consolideze puterea. Mai precis, victoria taberei “da” ar puta duce la instaurarea unui sistem prezidențial, țară care în prezent este republică parlamentară. Astfel, actualul lider de la Ankara ar putea deveni cel mai puternic șef de stat din istoria turcă. Totodată, potrivit noilor reguli, el ar putea participa la alegerile din 2019 și la cele din 2024, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne în fruntea țării până în 2029.

Referendum în Turcia. Erdogan anunță posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea la UE


Principalele modificări aduse Constituției

  • Funcția de premier este eliminată și este creată funcția de vicepreședinte, fiind posibile două sau trei posturi
  • Președintele va deveni și șeful Executivului și va putea să mențină afilierea partidului său politic
  • Președintele primește noi puteri pentru a elabora bugete, a numi și destitui miniștri și judecători
  • Numai președintele ar putea să instituie starea de urgență
  • Parlamentul își pierde dreptul de a ancheta miniștri, dar poate suspenda președintele printr-un vot majoritar
  • Alegerile prezidențiale și parlamentare vor fi organizate în aceeași zi, din cinci în cinci ani. Președintele va putea să aibă doar două mandate

Sondajele prea strânse pentru a anticipa rezultatul

Cu doar câteva zile înainte de referendumul din Turcia, sondajele arată că lupta dintre cele două tabere este una strânsă. O mică majoritate a turcilor va vota ”da” în referendumul privind revizuirea Constituţiei, arată două sondaje publicate joi, relatează Reuters.

Potrivit firmei de sondare Konda, tabăra ”da” este creditată cu un scor de 51,5%, însă marja de eroare a studiului este de 2,4 puncte procentuale. ”Atunci când previziunea este în interiorul marjei de eroare, o judecată defintivă poate fi eronată”, a subliniat firma într-un comunicat.

Ancheta sa, efectuată faţă-în-faţă pe un eşantion de 3.462 de persoane din 30 de provincii, în perioada 7-9 aprilie, arată că prezenţa la urne urmează să fie de aproximativ 90%. Procentul indecişilor a scăzut la 9%, faţă de peste 20% în ianuarie, însă nu există indicii cu privire la preferinţele pe care le au.

Erdogan ameninta UE ca deschide frotnierele pentru migranti

Potrivit altul sondaj, efectuat de institutul Gezici, 51,3% dintre persoanele intervievate susţin revizuirea Constituţiei propusă în referendum, iar 48,7% i se opun, după distribuirea alegătorilor indecişi. Această cercetare a fost efectuată pe un eşantion de 1.400 de persoane, în zece provincii, în perioada 8-9 aprilie. Ancheta de săptămâna trecută credita tabăra ”da” cu 53,3% din intenţiile de vot. Institutul estimează la 9,9% nivelul indecişilor.

”Una dintre problemele fundamentale în cursul procesului referendumului a fost o creştere evidentă a nivelului celor îngrijoraţi de a-şi dezvălui” opţiunea, scrie Gezici într-o analiză a rezultatelor.

Referendum în Turcia. Erdogan anunță posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea la UE

Campania privind refenredumul a afectat relația Turciei cu mai multe țări europene

Campania privind consultarea populară din această duminică nu a fost una lipsită de incidente, ci, din contră, a fost una foarte tensionată. Relațiile Turciei cu mai multe țări europene au fost grav afectate. Mai precis, Erdogan a catalogat interzicerea din motive de securitate a unor mitinguri în favoarea sa, la care urmau să participe miniştri turci în Olanda şi Germania, drept o tactică ”nazistă”. Turcii din afara țării au votat deja în cadrul referendumului, iar liderul de la Ankara a afirmat că aceștia au votat în număr mare, situație care, potrivit institutelor de sondare, îl favorizează.



Atentat dejucat cu două zile înainte de referendum

Măsurile de securitate au fost consolidate în Turcia, înainte de consultarea populară. Cu două zile înainte de deschiderea secțiilor, poliția din Istanbul a reținut cinci presupuşi membri ai Statului Islamic, dintre care unii planificau un atac în Turcia înainte de referendumul de duminică.

Potrivit Anadolu, trei dintre cei reţinuţi sunt suspectaţi de planificarea unui atac în numele Statului Islamic. Alţi doi, inclusiv unul originar din Tadjikistan, au călătorit în “zone de conflict” şi au efectuat operaţiuni pentru gruparea jihadistă.

Statul Islamic s-a aflat în spatele a cel puţin cinci atacuri vizând ţinte civile din Turcia în ultimele luni, inclusive atentatul de la clubul de noapte Reina, din Istanbul, lansat în noaptea de Revelion şi soldat cu 39 de morţi.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
FANATIK.RO
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Observatornews.ro
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI