”Există suspiciuni că până la 2,5 milioane de voturi au fost manipulate. Acest lucru are legătură cu faptul că legea permite doar buletinele de vot oficiale. Dar autoritatea electorală a decis să admită şi plicurile care nu au nicio ştampilă oficială”, a declarat Korun.

51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii internaționali ai referendumului, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.

În cadrul referendumului de duminică, 51,4% dintre votanți au decis să-i acorde puteri sporite lui Recep Tayyip Erdogan, care ar putea astfel să rămână la putere până în 2029.

 


Principalele modificări aduse Constituției în urma referendumului 

  • Funcția de premier este eliminată și este creată funcția de vicepreședinte, fiind posibile două sau trei posturi
  • Președintele va deveni și șeful Executivului și va putea să mențină afilierea partidului său politic
  • Președintele primește noi puteri pentru a elabora bugete, a numi și destitui miniștri și judecători
  • Numai președintele ar putea să instituie starea de urgență
  • Parlamentul își pierde dreptul de a ancheta miniștri, dar poate suspenda președintele printr-un vot majoritar
  • Alegerile prezidențiale și parlamentare vor fi organizate în aceeași zi, din cinci în cinci ani. Președintele va putea să aibă doar două mandate

SUMAR

 
 

Urmărește-ne pe Google News