UPDATE ora 15.55 Deputatul Varujan Vosganian a declarat că ALDE va vota în favoarea referendumului, dar a atras atenția că cei 60 de milioane de euro pe care statul român ar trebui să îi cheltuiască pentru organizarea acestuia ar putea fi folosiți pentru crearea de centre de sănătate. „Multe persoane au fost acuzate pentru abuz în serviciu sub diverse forme. Pentru că s-au irosit bani publici. Eu întreb, atunci când e vorba de un referendum, la care suntem cu toţii de acord, la care sunt convins că partidele, fiind de acord, electoratul va fi de asemenea de acord, deci este cronica unei aprobări anunţate, de ce cheltuim noi zeci de milioane de euro pentru ceva ce noi ştim deja că se va întâmpla? (…) Cine va răspunde pentru paguba asta inutilă? Va putea cel mult să adâncească o falie prin întrebarea pusă, dar nu va contribui la însănătoşire”, a spus senatorul.
UPDATE ora 15.50 Robert Turcescu (PMP) a amintit referendumul din 2014, când rezultatul scrutinului prin care se cerea un Parlament de maxim 300 de aleși nu a fost pus în aplicare niciodată.
”E foarte important să asigurăm și transparența funcției publice”, a spus Turcescu, dând exemplul Ordonanței 13. ”Grupul PMP va vota favorabil acest aviz”, a mai spus deputatul PMP.
UPDATE ora 15.45 ”Îmi pare rău că președintele nu știe ce vrea poporul român”, a spus și senatorul PSD Șerban Nicolae, precizând că acest lucru se vede în votul dat pentru alegerea Parlamentului. ”Grupurile PSD vor vota pentru un aviz favorabil”, a mai spus Nicolae, arătând că partidul a făcut lucruri palpabile în sensul luptei anticorupție, și ar dori să vadă și la alții acest lucru.
UPDATE ora 15.30 Președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a arătat în cadrul dezbaterii din plen că, prin referendumul propus, se pune la îndoială dorința poporului român de a lupta împotriva corupției, cu efecte pe plan internațional.
”Noi reafirmăm sprijinul pentru această temă și vom sprijini ca și rezultatul referendumului să fie favorabil în mare măsură, pentru a combate această idee a președintelui Klaus Iohannis, că poporul român nu și-ar dori lupta anticorupție”, a spus Nicolicea (PSD).
„Tema este o temă generoasă, largă, lupta anticorupţie, dar atenţie la efecte. Nu se pune problema de a pune la îndoială o anumită parte a clasei politice cu privire la voinţa luptei anticorupţie. Cu această întrebare se pune la îndoială dorinţa poporului român de a lupta împotriva corupţiei, iar efectele internaţionale pot fi negative”, a mai spus Nicolicea, arătând că toate partidele deja s-au exprimat în favoarea referendumului.
UPDATE ora 15.20 Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan a declarat, în plenul comun, că avizul Parlamentului oferă cetățenilor șansa să se pronunțe împotriva corupției și pentru integritate publică. ”Oamenii vor ca lupta împotriva corupției să continue”, a spus Turcan. ”Să arătăm românilor că respectăm dreptul poporului de a se exprima. Președintele a acționat conform cadrului instituțional”, a mai spus liderul interimar al PNL.
UPDATE ora 15.00 A început ședința de plen comun al Camerei Deputaților și Senatului, în care se dezbate solicitarea președintelui Klaus Iohanis de demarare a referendumului, pe teme de justiție.
UPDATE ora 14.00 Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au aprobat, luni, ca pe agenda plenului reunit, de la ora 15.00, să fie şi avizul la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de convocare a referendumului pe tema Justiţiei.
Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie. Social-democratul Şerban Nicolae a declarat că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.
Dacă Birourile Permanente reunite nu pun pe ordinea de zi scrisoarea președintelui, Klaus Iohannis poate iniția demersurile pentru organizarea unui referendum și fără avizul consultativ al Parlamentului, informează News.ro.
Senatorii și deputații din Comisiile juridice reunite au dat, marți, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil pentru referendumul pe Justiție solicitat de președintele Klaus Iohannis. Potrivit senatorului PSD, Șerban Nicolae, consultarea populației va costa aproape 250 de milioane de lei, iar banii nu au fost prevăzuți în bugetul pe anul 2017.
Parlamentarii PNL și USR au menționat că solicitarea președintelui Klaus Iohannis este „justificată” și „întemeiată”. În schimb, deputatul UDMR, Marton Arpad, a precizat că ar trebui să existe mai multe informații cu privire la întrebarea la care urmează să răspundă românii la referendum. În caz contrar, Arpad consideră că s-ar putea ajunge la „neglijență în serviciu”.
Referendumul cerut de Klaus Iohannis, discutat de Parlament la ora 12
Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, luni, că cererea președintelui Klaus Iohannis cu privire la organizarea unui referendum pe Justiție va primi aviz favorabil „fără niciun fel de problemă”.
„Tema este de actualitate în permanenţă, numai că nu trebuie fetişizată. Pentru că de multe ori când fetişizezi o temă, în final o omori. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui (Klaus Iohannis – n.r.), din partea noastră este aviz favorabil fără niciun fel de problemă”, a menționat Liviu Dragnea.
Pe 24 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a inițiat procedura pentur organizarea referendumului privind Justiția și a transmis Parlamentului o scrisoare despre acest subiect.
„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.
Legea referendumului prevede că Parlamentul are la dispoziție 20 de zile pentru a da un aviz consultativ pentru referendumul convocat de președinte. Dacă termenul de 20 de zile este depășit, procedura de consultare a Parlamentuluiu se consideră îndeplinită.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro