Datele finale privind referendumul arată că doar 20,41% dintre alegători și-au exprimat opțiunea. Mai precis, au votat 3.731.704 de oameni.

Pentru a fi validat, era necesar ca 5.483.548 de români să voteze – 30% din numărul oficial al alegătorilor, care se ridică la 18.278.496.

Referendumul nu este valid, având în vedere rezultatul final anunțat de BEC.

Dar mai mult de atât, această consultare marchează și cea mai scăzută prezență la vot din istoria democrației de după 89.

„Recordul” de până acum îl reprezintă tot un referendum, cel pentru schimbarea sistemul de vot din România, iniţiat în 2007 de preşedintele Traian Băsescu. Atunci, 4,8 milioane de votanţi s-au prezentat la vot.

Românii cu drept de vot au fost chemați sâmbătă și duminică, până la orele 21,00, la referendumul pentru familie.

Cetățenii au fost chemați să se pronunțe dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea „căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Cei care merg la vot au avut opțiunea de a răspunde cu DA sau NU. Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuia să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.


Citește și:

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News