Referendumul pentru redefinirea familiei tradiționale reapare în prim-planul scenei politice. După ce a stat blocat mai bine de un an în Parlament și a fost adoptat doar de o Cameră, proiectul de lege inițiat de Coaliția pentru Familie și semnat de 3 milioane de cetățeni ar putea primi, în toamnă, votul final, la Senat.
În cazul adoptării de către Parlament și a promulgării de către președintele Klaus Iohannis, în 30 de zile ar urma să se convoace referendumul național pentru modificarea Constituției.
Liviu Dragnea, șeful PSD a anunțat deja că referendumul se va organiza în luna septembrie sau la începutul lunii octombrie, cel mai probabil.
Anunțul liderului PSD nu a fost însă pe placul partenerilor de la ALDE.
ALDE nu s-ar implica în această campanie: ”Noi nu vom da direcția, nu avem o poziție oficială conturată”
Andrei Gerea, vicepreședinte al ALDE a declarat pentru Libertatea că partidul nu a decis o poziție oficială pe acest subiect.
”Dacă se va face, noi probabil nu vom da direcția, ca să spun așa, membrilor și simpatizanților ALDE, pentru că, până la urmă vor face campanie cei care au inițiat acest demers”, a spus Gerea.
El a menționat că ”ar fi clar o experiență” organizarea acestui referendum. ”Este curios să vedem cum va reacționa societatea pe o temă care nu este politică, până la urmă. Ar fi primul referendum care nu este politic, am avut doar suspendări din funcție. Sunt curios dacă societatea va considera că este o temă de interes”, a precizat Andrei Gerea.
”O sa fie interesant, pentru că vom avea și o perioadă de dezbateri și vom vedea cine și ce susține”, a mai spus Gerea.
Ludovic Orban încearcă să împace taberele din partid: ”Fiecare coleg va vota conform conștiinței”
Liderul liberalilor, Ludovic Orban, a respins joi orice politizare a referendumului pentru familie, punctând că fiecare membru al PNL trebuie să se plaseze faţă de acest scrutin conform propriei sale conştiinţe.
„Referendumul pentru familie este blocat de un an de zile de Senat, de majoritatea guvernamentală. Dl Dragnea şi dl Tăriceanu sunt ultimii oameni care pot să promoveze valorile familiei tradiţionale şi mi se pare ridicol că Dragnea se agaţă de acest subiect pe care îl duce în derizoriu”, a declarat Orban.
El a susţinut că fiecare membru al PNL trebuie să se plaseze faţă de acest referendum conform propriei sale conştiinţe, împăcând, astfel, cele două tabere din partid.
USR, oficial împotriva referendumului, În interior, situația este diferită
”Orientarea propusă de Liviu Dragnea în privinţa redefinirii familiei în Constituţie apropie România de Rusia, a declarat la RFI liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, care spune că partidul nu susține acest demers. Cu toate acestea, subiectul este extrem de controversat și provoacă tensiune în interiorul partidului.
Să ne amintim că, după votul din Camera Deputaților, liderul partidului, Nicușor Dan a demisionat, deranjat de faptul că o parte din colegi dorea adoptarea unei rezoluții de nesusținere a referendumului pentru familia tradițională.
”În USR sunt oameni pentru care valorile traditionale (printre care familia) sunt foarte importante. Țin de intimitatea si identitatea lor, chiar intr-o raportare transcendenta. Marea lor majoritate sunt capabili sa inteleaga punctul de vedere contrar si sa aiba un dialog. Dar nu se vor simti reprezentati de un partid al libertatilor civile si il vor parasi. Din nou, imi doresc un USR mare”, a explicat Nicusor Dan efectele pe plan intern ale pozitionarii USR pe tema familiei.
Atunci, mai mulți parlamentari i-au susținut cauza, printre aceștia aflându-se Oana Bîzgan, care a și demisionat din partid sau Matei Dobrovie, promotoral familiei tradiționale, inclusiv în dezbaterile publice.
3 milioane de români au semnat inițiativa legislativă pentru modificarea Constituției, care a fost depusă pe 23 mai 2016 la Parlament.
În strângerea de semnături s-a implicat inclusiv Biseria Ortodoxă Română.
Potrivit propunerii de modificare a Constituției, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie ar avea următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
”Această iniţiativă nu este împotriva a nimic, este pentru familia tradiţională alcătuită din bărbat şi femeie care poate da naştere la copii”, spunea Alina Tomi, membră a comitetului de iniţiativă constituţională.