Guvernul și-a angajat în septembrie 2023 răspunderea pe un proiect de lege, care prevedea că „numărul total al posturilor de demnitate publică aprobate aferente funcțiilor de secretar de stat, consilier de stat, subsecretar de stat, vicepreședinte și al funcțiilor asimilate acestora se reduce până la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%“. Ulterior, termenul a fost prelungit, în decembrie, pentru 30 iunie 2024, pentru a putea fi făcut pe îndelete, în condițiile în care, în iarnă, procesul de reorganizare făcea doar primii pași.
Într-adevăr, numărul demnitarilor din Guvern a mai scăzut față de apogeul din perioada Guvernului Ciucă, care în februarie 2023 avea 131 de secretari și subsecretari de stat. În prezent, Cabinetul Ciolacu are 104 secretari și subsecretari de stat de la nivelul ministerelor, premierului și de la Secretariatul General al Guvernului, fără a ține cont de persoane care au rang sau salarizarea asimilată acestei categorii de demnitari.
Din cele 18 ministere, 11 au trecut prin Guvern hotărârile de reorganizare ale instituțiilor. În continuare fără reorganizare făcută se află ministere ca Educația, Transporturile sau Sănătatea. Pe de altă parte, în unele instituții centrale, cei din rândul Puterii s-au achitat de sarcina reducerii demnitarilor.
Cu toate acestea, Guvernul Ciolacu e la mare distanță de echipe guvernamentale suple, cum s-a întâmplat în perioada Boc, în care Guvernul avea în vara lui 2010 doar 32 de secretari de stat, după ce aproape jumătate fuseseră dați afară, ca urmare a măsurilor de austeritate.
Cum arată plecările
Ministerul Dezvoltării a rămas cu cinci secretari de stat și cu trei subsecretari de stat, după ce până la jumătatea lunii aprilie, organigrama prevedea nu mai puțin de șapte secretari de stat și patru subsecretari de stat. Cele trei locuri desființate oricum erau vacante, pentru că în urma eliberării demnitarilor UDMR din minister și a unui fost liberal, nu a mai fost nimeni numit.
La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, de la opt secretari de stat și doi subsecretari de stat, în prezent sunt doar șase secretari de stat și un subsecretar de stat.
În ceea ce privește Ministerul Energiei, dacă anul trecut erau cinci secretari de stat, potrivit organigramei, acum sunt patru secretari de stat. Doi secretari de stat și un subsecretar de stat sunt la Ministerul Familiei și Egalității de Șanse, după ce înainte erau trei secretari de stat și un subsecretar de stat.
În schimb, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării are, potrivit ultimei organigrame, patru secretari de stat și doi subsecretari de stat, fiind eliminat din schema de personal doar un subsecretar de stat. Și la Ministerul Muncii au rămas patru secretari de stat, înainte de reorganizare fiind în echipa instituției și un subsecretar de stat.
MAE, pe contrasens
În cazul MAE, înainte de reorganizare, erau șase secretari de stat și un subsecretar de stat, iar în urma reorganizării au rămas la fel. În schimb, a avut loc suplimentarea cu 69 de posturi a Serviciului Exterior al MAE, „care să acopere necesarul de personal consular și tehnico-administrativ pentru consulatele generale ale României la Salzburg, Valencia, Frankfurt, Hamburg, Birmingham, Nantes și pentru birourile consulare de la Belfast, Cagliari și Santa Cruz de Tenerife, precum și necesarul de personal tehnico-administrativ pentru consulatele generale ale României la Londra, Chișinău, Madrid, Roma și Paris“, potrivit notei de fundamentare a HG-ului.
Ministerele fruntașe
În continuare, rămân ministere cu un număr foarte mare de demnitari. La Ministerul Afacerilor Interne sunt ocupate nouă funcții de demnitar, în afară de cea de ministru, adică șase secretari de stat și trei subsecretari de stat. La Ministerul Dezvoltării sunt pe funcție cinci secretari de stat și trei subsecretari de stat, adică opt demnitari, fără șeful instituției, Adrian Veștea.
La Ministerul Educației, demnitarii aflați în subordinea Ligiei Deca sunt șapte la număr, adică cinci secretari de stat și doi subsecretari de stat, fiind vacant un loc de secretar de stat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
BONY • 21.05.2024, 08:00
Macar de-ar fi fost competenti cei peste 100 de functionari publici, ar fi tinut in spinare pe ministrii (in general incompetenti),iar tara n-ar fi ajuns in halul asta...
K476 • 20.05.2024, 19:24
O adunatura de tocatori de buget public. Nu exista nici un sistem de evaluare sa nu aflam cati bani toaca vs randamentul muncii lor.