Cuprins:
Noua metodologie, aprobată prin OME 3.691/2024, impune susținerea ambelor probe, spre deosebire de regulamentul anterior care permitea alegerea uneia sau a două probe. Instituțiile de învățământ superior vor trebui să își adapteze regulamentele proprii în conformitate cu noul ordin.
Modificări în structura examenului
Ordinul de ministru specifică clar structura noului examen de absolvire:
„Art. 13. – (1) Examenul de absolvire constă în două probe, după cum urmează:
a) probă de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;
b) probă de prezentare și susținere publică a lucrării de absolvire”
Aceste schimbări vor intra în vigoare începând cu anul universitar 2025-2026, oferind universităților timp să se pregătească pentru implementarea noilor cerințe.
Dezbatere și motivație
Înainte de publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Educației a organizat o dezbatere online pentru a discuta aceste modificări. Secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, a oferit explicații privind motivele din spatele acestei decizii în cadrul conferinței.
„Acest examen de finalizare a studiilor a devenit un examen aproape banal, scuzați-mi exprimarea, în sensul în care era un examen de tip grilă, în cele mai multe cazuri, prin care erau testate unele cunoștințe generale, de cele mai multe ori nu mult diferite de cunoștințele care erau testate în timpul studiilor universitare. Am avut în vedere faptul că elaborarea și susținerea publică a unei lucrări de absolvire reprezintă o activitate mult mai complexă, prin care absolventul să coreleze noțiunile învățate și să încerce să aplice practic ceea ce a învățat”, a declarat Gigel Paraschiv.
Aceste schimbări vin să uniformizeze procesul de evaluare la finalul studiilor universitare în toate instituțiile de învățământ superior din România. Studenții vor trebui să se pregătească atât pentru examenul scris, cât și pentru susținerea lucrării, demonstrându-și astfel cunoștințele teoretice și abilitățile practice dobândite pe parcursul anilor de studiu.