„Au fost mulți la începutul conflictului, care au avut o pornire lăudabilă, să ofere spații de cazare pentru refugiații din Ucraina. După un anumit timp, unii au constatat că au nevoie de spațiul respectiv. Este cazul Grupului Școlar Energetic din Sectorul 5, care a pus la dispoziție niște internate, niște cămine, care erau folosite și de elevii lor, dar și de studenți de la SNSPA. Motivul este că încep perioadele de pregătire pentru Bacalaureat și i-au anunțat de câteva zile că nu mai pot să îi țină începând de luni”, a afirmat prefectul Capitalei, Toni Greblă, pentru Libertatea.
„Vă mai pot spune că, la Grupul Școlar, un ONG le oferea masă caldă refugiaților, dar acel ONG a anunțat că nu mai are resurse financiare ca să le ofere mâncare. Noi, însă, le vom asigura cele trei mese calde, plus obiecte de uz personal și de igienă personală”, a mai spus Toni Greblă.
Inițial, a existat varianta ca refugiații din Ucraina să meargă la două cămine din Ilfov, iar Prefectura să îi mute pe rând, cu sprijinul autobuzelor puse la dispoziție de STB, dar și cu ajutorul ISU București-Ilfov. Ulterior, prefectul Capitalei a precizat pentru Libertatea că refugiații vor fi mutați în Sectorul 1.
În acord cu refugiații, vor fi mutați în cursul după amiezii la Internatul Colegiului Ferdinand, în Sectorul 1.
Prefectul Capitalei, Toni Greblă:
Refugiații nu știau unde vor fi mutați
Situația a fost semnalată vineri seară, 20 mai, pe grupul de Facebook „Uniți pentru Ucraina”.
„Salutare tuturor, locuim în București, în sectorul 5, suntem 89 de persoane, mulți copii. În această seară ni s-a transmis că până mâine trebuie să ne facem bagajele, iar mâine vin dupa noi autobuze si ne vor muta în alt loc, dar nici măcar nu ni s-a spus unde”, a scris unul dintre cei aproape 100 de refugiați cazați la Grupul Școlar Energetic din Sectorul 5 al Capitalei.
O altă persoană a scris că are un copil, că trebuie să îi gătească mâncare specială și că trebuie să meargă la muncă, însă „nimeni nu știe unde vor fi cazați” după evacuare.
„Am fost informați că mâine dimineață vom fi evacuați fără acordul nostru. Nu știm unde ne vom stabili și cum vor fi condițiile de trai. Suntem 89 de persoane, printre care vârstnici, persoane cu dizabilități, gravide, mame cu copii mici. Nu înțelegem motivele evacuării noastre neașteptate. Vă rugăm să ne ajutați să stăm în acest centru! Nu vrem să ne mutăm!”, a transmis un alt refugiat.
Din 24 februarie, data războiului declanșat de Rusia în Ucraina, în România au intrat aproximativ un milion de cetăţeni ucraineni și au rămas aproximativ 85.000.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro