Dintre cei aproape 4 milioane de ucraineni, în România au rămas aproximativ 106.000, iar în Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL) au fost înregistrate 6.586 contracte de muncă, potrivit datelor furnizate de Guvernul României la solicitarea Libertatea.
Totodată, dintre cei 106.000 de refugiați ucraineni, 47.000 sunt copii, conform unui document din Ministerul de Interne consultat de Libertatea.
La începutul anului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră sprijină în continuare Ucraina și refugiații, dar a subliniat că autoritățile de la București trebuie să găsească soluții de integrare a acestora pentru a scădea costurile suportate din bugetul României.
Precizările au venit în contextul în care statul român plătește pentru fiecare refugiat din Ucraina 50 de lei/zi de persoană pentru cazare și 20 de lei/zi de persoană pentru mâncare, iar suma totală cheltuită de statul român cu refugiații ucraineni se ridică la peste 100 de milioane de euro.
De aceea, Guvernul ia în calcul ca refugiații ucraineni să primească bani pentru cazare de la statul român doar patru luni consecutiv dacă nu sunt angajați, iar suma alocată va fi de 2.000 de lei pe lună per familie. Cine nu lucrează după cele patru luni trebuie să-și găsească un loc de muncă și să se înregistreze în REVISAL, prevede proiectul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Kousteeka • 09.04.2023, 11:01
Ce omite autorul sa spuna: 1. Cati bani a primit Statul de la UE? (sunt stiri de anul trecut unde valoarea ajutoarelor erau de aproximativ 450 de milioane de euro, ministerele "mancand" 2/3 din suma). 2. Cati studenti ucrainieini si cate persoane de peste 60 de ani sunt in evidenta Statului? 3. Nu s-a facut nicio plata pentru anul acesta, 106.000 de refugiati stau de la inceputul anului pe cheltuiala proprietarilor. De fapt care este cifra totala a refugiatilor care stau in case particulare si cati stau pe socoteala Statului? 4. Programul 50/20 nu are aceeasi valoare pentru hoteluri/pensiuni. Cati refugiati sunt cazati la persoane fizice si cati la persoane juridice? 5. De ce tace presa? Cateva articole publicate si acelea cu omisiuni incearca sa spele imaginea unui guvern corupt si sa induca ideea ca proprietarii se imbogatesc si cresc nejustificat preturile chiriilor. Sunt mai multe puncte de atins dar poate vedem in viitor un adevarat articol jurnalistic.