„Cei mici sunt speriați, întreabă când nu se va mai trage”. Sunt cuvintele lui Aleksei, o rudă a bucătăresei de la sanatoriul de tuberculoză osteo-articulară pentru copii „Krupskoi” din Mariupol. Omul a ajuns în România.

Altă rudă, rămasă în Ucraina, a întărit povestea și a publicat o poză cu micuții rămași acolo, mulți dintre ei orfani.

„Sunt 19 copii din satele și orașele din regiunea Donețk. Cei mai mulți provin din orfelinate. Copiii sunt uitați de toate serviciile. Cei care au familii sunt despărțiți de părinți, care nu pot ajunge la ei”, declară apropiații centrului TBC.

446.000 de locuitori avea Mariupol înainte de 24 februarie, 400.000 n-ar fi încă evacuați.

Cei 19 copii stau în subsol alături de un medic, o asistentă, o infirmieră și 3 bucătari. „Sunt angajații care nu au fugit pentru a-și apăra viața, ci au pus viețile copiilor pe primul plan”, a scris acesta.

Totuși, cei 3 bucătari nu mai au ce găti. „Copiii mănâncă resturi”, spun ucrainenii că e crudul adevăr.

Au fost mai multe bombardamente în zonă. Cei mai mari merg după apă și crapă lemne pentru căldură.

Rudă a unei angajate de la sanatoriul TBC osteo-articular:

„Nu mai sunt urme de coridor verde”

El spune că toate autoritățile i-au evitat pe copii, deși au existat intenții ca ei să fie evacuați de acolo.

„Omul care transmite de acolo s-a urcat pe o clădire înaltă, neterminată, de lângă sanatoriu pentru a prinde semnal și pentru a ne trimite informațiile și pozele.

De acolo vedea și zona prin care ar trebui să plece coridorul verde. Coridorul verde nu mai există azi”, a spus locuitoarea din Mariupol, aflată la București.

Întrebată de ziar de ce autoritățile locale nu au făcut nimic pentru acest caz, ea a insistat că majoritatea celor din primărie au fugit deja din Mariupol.

„Nu a existat nimeni la nivel local care să organizeze plecarea oamenilor, e un dezastru, abia azi a venit Poliția și a lăsat să plece pe oricine avea suficient combustibil în mașină.

Orașul era complet nepregătit pentru așa ceva. E o rușine, există buncăre în toată Europa și nu existau la noi, la 15 kilometri de zona de conflict pornită din 2014”, a mai spus refugiata. 

Mărturii terifiante

În ultimele zile, Libertatea a discutat cu mai multe persoane care au relatat ce se întâmplă în Mariupol, oraș devenit deopotrivă un simbol al rezistenței și distrugerii.

De exemplu, o refugiată din București a transmis mesajul unei rude, filmat, și a punctat că oamenii rămași fără apă au băut zăpadă topită.

„E nevoie de un coridor umanitar, altfel e o moarte lentă de foame și sete”, a arătat ziarul într-un material publicat marți. 2.400 de oameni au murit la Mariupol, conform autorităților ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News