Decizia Ungariei de a închide graniţa cu Serbia a iscat proteste violente, miercuri seară, la Horgos, peste 300 de refugiaţi având nevoie de îngrijiri medicale. De ieri însă, mulţi dintre ei s-au reorientat către graniţa Serbiei cu Croaţia.
Încă de la primele ore ale dimineţii peste 6.000 de refugiaţi au ajuns ieri în gara feroviară din Tovarnik, iar de acolo încercau să plece spre capitala croată Zagreb, de unde să-şi poată continua călătoria spre Europa Occidentală. Având în vedere că “marele gard ungar” ar putea transforma şi România într-o posibilă rută a refugiaţilor către Europa, autorităţile au intrat în alertă.
Astfel, două elicoptere şi mai multe patrule ale poliţiei de frontieră au fost mobilizate în zona de la Beba Veche, pe unde refugiaţii aflaţi acum în Serbia ar putea încerca să treacă în drumul lor spre Vest.
Serbia
La graniţa dintre Serbia şi Ungaria, în apropiere de Horgos, încă se mai văd urmele luptelor dintre refugiaţi şi poliţiştii maghiari, care au intervenit cu tunuri de apă.
Danemarca
Poliţiştii au închis autostrada şi supraveghează miile de refugiaţi, din Siria şi Irak, care încearcă să ajungă în Suedia.
Cehia
Sute de oameni au manifestat în Praga împotriva refugiaţilor.
Austria
Refugiaţii ajunşi la punctul de trecere al frontierei dinspre Ungaria sunt aşteptaţi de taxiuri care să îi ducă la Viena.
Spania
În încercarea de a ajunge în Europa, refugiaţii încearcă noi rute pe apă, după Italia şi Grecia. Aşa se face că ieri a venit rândul Pazei de Coastă din Spania să recupereze 45 de sirieni de pe o barcă din apropiere de Almeria, în sud-estul ţării.
Anglia
Zeci de mii de oameni au cerut guvernului Marii Britanii să sprijine oamenii fugiţi din calea războiului.
Franţa | «Nu sunteţi bine veniţi în acest oraş»
Refugiaţii nu sunt bine veniţi nici în Franţa. Primarul oraşului Béziers, situat în sudul ţării, a iscat controverse puternice în presă după ce a intervenit în forţă pentru evacuarea unei familii de refugiaţi sirieni care a pătruns ilegal într-un apartament.
Edilul Robert Menard, înconjurat de poliţişti şi gărzi înarmate, a fost filmat în timp ce îi goneşte pe sirieni şi îi avertizează să părăsească oraşul.
“Nu sunteţi bine veniţi în acest oraş. Aţi intrat în acest apartament spărgând uşa. Furaţi electricitate şi apă. În oraşul meu nu sunteţi bine veniţi, vă repet. Veţi fi bine veniţi în momentul în care vă comportaţi corect!”, lea strigat primarul.
Deşi sirienii chiar au încălcat legea, stabilindu-se pe o proprietate privată, intervenţia edilului a fost totuşi considerată de unii internauţi drept brutală şi inumană.