„Ne pare tare bine că l-am văzut pe prinţ în carne şi oase. Băiatul meu Iura chiar a dat mâna cu el, singur s-a dus şi i-a zis «Noroc!», iar fiica mea Tania i-a dat un buchet de flori Principesei Margareta. I-a spus că florile sunt din partea copiilor din Ucraina, care au nevoie de ajutor”, povesteşte Diana, o ucraineancă în vârstă de 30 de ani. Este din Nicolaev şi a venit în România de o lună şi jumătate, alături de cei patru copii ai săi. Cunoaşte limba română pentru că tatăl său e originar din Basarabia.
Diana a avut ocazia să vorbească personal cu prinţul Charles şi spune că întâlnirea aceasta i-a adus mai multă speranţă. „Prinţul Charles ne-a spus că e trist pentru ce ni s-a întâmplat şi ne-a întrebat dacă ne place aici. Vedeţi, tare mulţi oameni fug de acolo, ca să vină în România şi ne bucură să vedem că oamenilor le pasă de noi. Noi nu ne putem întoarce până ce războiul nu se termină”, spune Diana pentru Libertatea.
„Noi vrem să ne întoarcem acasă”
Vizita prințului de Wales în România i-a luat pe nepregătite pe cei care vin zilnic la centrul special de la Romexpo, amenajat pentru refugiaţii din Ucraina. Axana şi Valentina, două beneficiare ale centrului pentru refugiaţi, aşteaptă în spatele pavilionului G7 din incinta Romexpo. Fiecare are câte doi copii. Au aflat despre vizita prinţului Charles aici şi au decis să rămână.
Spun că se bucură când văd că liderii internaţionali îşi arată sprijinul pentru cauza ucraineană, dar rămân sceptice că vizita moştenitorului coroanei britanice va putea schimba ceva pentru situaţia lor.
Marea Britanie a ajutat Ucraina, iar noi ştim asta. Oamenii noştri au primit armament şi fonduri pentru a continua să lupte cu invadatorii. Dar asta nu e de ajuns! Noi vrem să vedem sfârşitul acestui război, vrem să ne întoarcem acasă.
Axana, refugiată din Ucraina:
În 6 și 7 mai, Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a venit într-o vizită în România. După o oprire la Palatul Cotroceni și la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, Jill Biden a vizitat Școala Gimnazială „Uruguay” din Sectorul 1, care găzduiește și 40 de elevi ucraineni.
O întrebare pentru Prinţul Charles
Dacă Prima Doamnă a SUA a fost primită de mai mulți copii ucraineni, împreună cu mamele lor refugiate în România, prințul Charles i-a luat prin surprindere pe cei mai mulți dintre refugiați.
Nu însă și pe unul dintre copiii Valentinei, mama refugiată aflată azi la centrul Romexpo. Puștiul poartă un tricou pe care este inscripționat, în limba engleză, mesajul „Noi suntem viitorul”. Acesta e mesajul pe care ar vrea şi Valentina să i-l transmită prinţului Charles.
Românii ne-au ajutat foarte mult. Dar noi vrem să ne vedem viitorul la noi acasă, în ţara noastră. Asta îi vor cere prinţului.
Valentina, refugiată din Ucraina:
„Înainte de 24 februarie eram nişte oameni simpli. Apoi, am aflat că suntem neonazişti şi criminali. Nu putem să acceptăm situaţia aceasta”, spune şi Elena, mamă a patru copii, care a venit în România încă de la începutul invaziei armatei ruseşti în Ucraina.
Elena are o singură întrebare pentru prinţul Charles: „Când se va termina războiul?”. Vrea să se întoarcă acasă cu fiica sa, născută prematur în ţara noastră.
Raed Arafat: „Mesajul a fost unul de speranță pentru ucrainenii de aici”
Alături de Prințul Charles s-au aflat și primarul Nicușor Dan și șeful DSU Raed Arafat. Acesta din urmă a făcut câteva declarații la finalul vizitei.
„A văzut cum am lucrat la nivel de cetăţean, la nivel de organizaţii nonguvernamentale, la nivel de guvern, de autorităţi locale şi organizaţii internaţionale. Mesajul a fost unul foarte pozitiv, de încurajare: ce a văzut aici a fost un lucru foarte plăcut şi i-a încurajat pe cei care lucrează aici, pentru că a avut ocazia să vorbească cu foarte mulţi oameni. Pentru ucraineni, mesajul a fost de speranţă că se vor întoarce acasă cât mai curând”, a spus Raed Arafat.
„În mijlocul acestei tristeţi, am fost extrem de emoţionat”
Fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a mai vorbit despre consecințele războiului din Ucraina și cu ocazia Paștelui Catolic, când a adus un omagiu refugiaţilor ucraineni şi celor care îi găzduiesc.
„Milioane de oameni sunt astăzi strămutaţi, obosiţi de călătoria lor din locuri tulburi, răniţi de trecut, temându-se de viitor şi au nevoie să fie primiţi cu bunătate şi să se poată odihni”, a transmis Prinţul Charles în acea duminică, pe 17 aprilie.
„Însă, în mijlocul acestei tristeţi şi inumanități, a fost extrem de emoţionant să văd cât de mulţi oameni sunt dispuşi să-şi deschidă casele pentru cei aflaţi în nevoie şi cum şi-au oferit timpul şi resursele pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu o astfel de tristeţe distrugătoare şi cu o asemenea durere”, a adăugat el.
La vizita de la Centrul Romexpo, Prințul de Wales nu a mai făcut declarații la plecare, însă a vorbit cu refugiații ucraineni adunați în jurul său.
Prințul Charles, un vizitator frecvent în România
Înainte de vizita la centrul pentru refugiați de la Romexpo, prințul Charles a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Victoria de către prim-ministrul Nicolae Ciucă și la Palatul Elisabeta, unde a discutat cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi cu Alteţa Sa Regală Principele Consort.
În cadrul discuțiilor de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis „a transmis felicitări Alteței Sale Regale cu ocazia Jubileului de Platină al Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a” și au fost evidențiate relațiile dintre cele două țări și parteneriatul româno-britanic, a transmis Administrația Prezidențială.
Moștenitorul coroanei britanice a mai vizitat Palatul Elisabeta în anii 2011, 2016, 2017 şi 2018. Începând din 1998, Principele de Wales este prezent aproape în fiecare an în ţara noastră, iar în Marea Britanie, Familia Regală a României participă anual la vizite publice sau oficiale.
Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov).
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro