Adică ai refuzat o dată și ești apt de muncă, ți se sistează ajutorul. Conform vechii legi, refuzul de trei ori ducea la pierderea ajutoarelor sociale.
Iar legea nouă spune că dacă ajutorul social este oprit, asistatul (de până acum) va mai avea dreptul la ajutor abia peste un an. La fel de strictă este noua lege cu obținerea de venituri din alte surse, care opresc, de asemenea, banii de ajutor de la stat.
Cei care beneficiază de ajutor trebuie să presteze și ca zilier la muncile sezoniere, în cazul în care în localitatea sa sunt astfel de cereri de le fermierii din zonă.
Articolul 15 prevede că „refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activitățile sezoniere conduce la încetarea dreptului”.
Primarul este cel care se ocupă de popularizarea acestor locuri de muncă sezoniere, el ia cererile de la firmele din zonă și le afișează la sediul primăriei, pentru a fi citite de către beneficiarii de ajutoare.
Ajutoarele de stat depășesc cu puțin 250 de lei pe lună. În septembrie, suma medie pe beneficiar – persoană singură sau membru al unei familii – a fost de 268 de lei. Aproape 190.000 de români au fost beneficiarii venitului minim garantat.
Ce poate munci un asistat?
Conform articolului 1, „acțiunile sau lucrările de interes local (…) pot fi, dar fără a se limita la acestea, lucrări de salubrizare și/sau de întreținere spații verzi, de salubrizare/întreținere obiective publice, inclusiv activități de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pe baza recomandărilor acestora, precum și alte activități specifice stabilite prin hotărâre a consiliului local”.
Din 2017, președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au spus că vechiul sistem de asistență socială invită la nemuncă și anunțau modificarea acestuia.
Citește și:
ANALIZĂ | Prețurile mari și dobânzile în creștere îi fac pe români să nu mai cumpere locuințe
Mărturiile părinţilor care se opun şcolarizării băiatului care şi-a ucis bunica: „Dacă îi dă una în cap copilului meu?”. Mama lui îl apără: „A greşit”