Succesorul lui Florin Cioabă va fi încoronat după înmormântare. Se cunoaşte deja identitatea acestuia – coroana şi sceptrul din aur vor ajunge la Dorin, fiul mai mare al defunctului.
Dorin Cioabă este, în prezent, preşedintele tribunalul ţigănesc de la Sibiu (staborul de la Sibiu). Judecata ţigănească este o tradiţie îndelungată a etniei şi, deşi nu ţine loc justiţiei oficiale, are o mare putere asupra romilor. Dar fiul cel mare al lui Florin Cioabă nu este un simplu preşedinte de stabor, ci, pentru mai multă credibilitate şi greutate în faţa ţiganilor, el a absolvit o facultate de drept.
„Cris (n.n. – legea dupa care se judeca) are o istorie de sute de ani. Înainte, membrii staborului se adunau în faţa cortului, la foc. Şi când ploua şi afară era frig. De aceea, acum zece ani s-a născut această dorinţă a mea. Şi am făcut liceul la Mediaş, la fară frecvenţă, şi apoi Facultatea de Drept… Noi votăm şi noi am trimis în Parlament deputaţi”, spunea Dorin Cioabă pentru ziarul Monitorul.
Pentru tribunalul ţigănesc s-a amenajat o cladire specială în Sibiu, peste drum de palatul princiar, faţada clădirii având forma intrării unui cort ţigănesc. Ideea înfiinţării acestei instanţe a fost explicată de Dorin Cioabă: „Şi în momentul acesta sunt comunităţi în care se judecă după stabor. Diferenţa e că aici, la Sibiu, vor veni numai cauze grele, cauzele acelea cu sentinţă dată de staborul local, cu care invinuitul nu a fost de acord. Aici tribunalul va funcţiona ca instanţă superioară celorlalte existente în alte comunităţi de romi. Va fi un fel de curte de apel (…) Este eliminat riscul ca părţile care se judecă să se ia la bătaie în sala de judecată. Am zis că dacă toata lumea se foloseşte de tehnica modernă, hai să o duc şi în mijlocul rromilor. Rezolvăm şi cu rapiditate, şi nici nu mai riscăm să se ia ei la bătaie”
„Familia noastră este mereu chemată pentru a media diverse conflicte, aşa că m-am gândit că ar fi mai simplu ca rromii să vină aici, să avem un sediu, iar eu să fiu preşedinte. (…) tribunalul romilor poate judeca diferite cazuri, cum ar fi despartiri, probleme sociale, conflicte economice. Cazurile penale nu vor fi judecate de catre Stabor, ci de catre tribunalele statului roman. Nu este o institutie paralela cu cele ale statului roman, ci este doar o judecata a romilor, care functioneaza de sute de ani”, a mai explicat Dorin Cioabă atribuţiile staborului de la Sibiu pe care îl conduce.
Înmormântarea Regelui Cioabă va fi atent monitorizată de jandarmi din două judeţe. Mai mult, pentru a preveni orice incident, mai ales că la ceremonia funebră se aşteaptă să participe mii de persoane, autorităţile au montat mai multe garduri de protecţie în preajma reşedinţei familiei Cioab, iar traficul pe DN1 va fi paralizat pentru un timp.

.

 
 

Urmărește-ne pe Google News