Avionul regal, colorat în culorile Union Jack (drapelul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), a aterizat în jurul orei locale 14:00 pe aeroportul parizian Orly, unde Charles (74 de ani) şi Camilla (76 de ani), îmbrăcată în roz şi purtând o pălărie de aceeaşi culoare, au fost întâmpinaţi de şefa guvernului francez, Elisabeth Borne.
Cuplul regal britanic a fost apoi aşteptat de preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte la Arcul de Triumf la 14:45, pentru o ceremonie de reaprindere a flăcării la Mormântul Soldatului Necunoscut. Patrula Franţei şi Săgeţile Roşii, formaţia acrobatică a Royal Air Force, au efectuat un zbor comun pe cerul parizian.
Ulterior, Charles, Camilla, Macron și soția acestuia, Brigitte, au pozat pentru fotografi în vârful treptelor Palatului Elysée, notează Reuters. A urmat o întâlnire în biroul lui Macron între monarhul britanic și liderul francez.
Vizita din martie a lui Charles, anulată din cauza protestelor împotriva reformei pensiilor
În luna martie, vizita lui Charles al III-lea în Franţa, ce ar fi trebuit să fie prima deplasare în străinătate a sa în calitate de rege, a trebuie să fie anulată în ultimul moment pe fondul manifestaţiilor violente din Franţa împotriva reformei pensiilor. În cele din urmă, monarhul britanic s-a deplasat la Berlin.
Şase luni mai târziu, calmul a revenit şi este timpul pentru noua „Înţelegere cordială”, sau concordia franco-britanică, care în aprilie va împlini 120 de ani.
În luna martie, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Rishi Sunak au întors pagina după mai mulţi ani plini de turbulenţe cauzate de dosarele Brexit, pescuit şi migranţi.
Dineu oficial, la Versailles
„Bine aţi venit, Majestate!”, a scris miercuri dimineaţă pe platforma X (fosta Twitter) preşedintele Macron. „Aţi venit mai demult în calitate de prinţ, acum aţi revenit în calitate de rege”, a adăugat el într-un mesaj însoţit de un video cu fragmente din precedentele vizite ale lui Charles, ca prinţ moştenitor al tronului britanic, în Franţa.
Cina de stat este prevăzută pentru miercuri seara la Versailles, unde mama regelui Charles al III-lea, Elisabeta a II-a, a fost invitată în acelaşi decor somptuos în 1957 şi a revenit în 1972.
Regele Charles al III-lea a fost sensibil la ideea de a „călca pe urmele paşilor mamei sale”, a subliniat Palatul Elysée.
Programul de joi și vineri
El se va deplasa joi la Marché aux fleurs din Paris, un loc foarte drag Elisabetei a II-a şi care a fost rebotezat după numele ei în 2014.
Printre invitaţii la Versailles se află solistul trupei britanice The Rolling Stones, Mick Jagger, actorii Hugh Grant, Charlotte Gainsbourg şi Emma Mackey, scriitorul Ken Follett şi chiar fostul antrenor de fotbal Arsene Wenger.
Prin invitarea lui Charles al III-lea la Versailles, Emmanuel Macron trimite un mesaj puternic Regatului Unit şi calcă pe urmele lui Charles de Gaulle, care făcuse din acest loc o adevărată carte de vizită diplomatică pentru Franţa.
Fie că este vorba de 1957, la un an după criza Canalului Suez, de 1972, când Regatul Unit a intrat în Comunitatea Economică Europeană, sau de 2023, „de fiecare dată când s-a dorit să se marcheze o relaţie privilegiată cu Anglia a existat o recepţie la Versailles”, subliniază istoricul Fabien Oppermann.
Monarhul britanic va începe joi partea mai politică a vizitei sale de stat cu un discurs de la tribuna Senatului francez, o premieră pentru un suveran britanic.
El va aborda un subiect care îi este apropiat, protecţia mediului, în cadrul unei dezbateri la Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi apoi vineri la Bordeaux, într-o regiune lovită dur de incendii în 2022 şi unde trăiesc numeroşi cetăţeni britanici.
Preşedintele Macron îi va oferi o ediţie originală a lucrării „Racines du ciel”, de Romain Gary, ce are ca temă centrală protecţia planetei.
Pentru asigurarea securităţii, 8.000 de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizaţi miercuri şi până la 12.000 vineri, când vizita regelui Charles al III-lea va coincide cu cea a Papei Francisc la Marsilia.
Foto: Profimedia Images