Oamenii au călătorit pe distanțe lungi, traversând sute de kilometri până în Valea Zălanului. Au petrecut ore întregi conducând, iar unii au dormit în mașină pentru a avea șansa unică de a se apropia de regele Marii Britanii, aflat în penultima zi în România.
La orele prânzului, așteptarea le-a fost răsplătită. Regele Charles a ieșit în fața casei, a salutat lumea și a stat de vorbă cu toți cei prezenți.
„Un om deosebit și foarte cald”, l-a caracterizat un bărbat pe suveran. „O persoană foarte caldă. Din popor, o persoană din popor care coboară la nivelul omului să îl asculte, să îl îmbrățișeze”, a spus o femeie.
Un bărbat venit de la Oradea i-a adus regelui un butoi cu pălincă. „Butoiașul i-a plăcut tare de tot. Pălinca are 51 de grade. Am și o vișinată pentru doamna regină, Camelia”, a spus acesta la TVR. Altă persoană i-a dăruit regelui Charles o icoană veche, făcută manual.
Valea Zălanului, un sat din Munții Baralot cu o populație de doar câteva sute de locuitori, a devenit celebru după 2012, când regele Charles a cumpărat o casă prin fundația pe care patronează. Suveranul Marii Britanii renovat-o, având însă grijă să fie păstrată amprenta tradițională secuiască.
5 zile în România, ultima la Viscri
Regele Charles al III-lea a ajuns în România pe 2 iunie, pentru o vizită de 5 zile, și a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Charles a salutat garda în limba română, iar în speech-ul rostit a descris România ca fiind „țara mea de glorii, țara mea de dor”, citându-l, în limba română, pe poetul Mihai Eminescu. Apoi a plecat în Valea Zălanului, unde a petrecut trei zile, iar marți, pe 6 iunie, va merge la Viscri, apoi se va întoarce în Marea Britanie.
Aceasta este prima vizită pe care un monarh britanic o face în România, dar și prima vizită externă a lui Charles după încoronarea care a avut loc luna trecută.
Charles al III-lea deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care beneficiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi.