Vizita care urmează va fi cel mai important turneu internațional al suveranului Marii Britanii de la diagnosticarea sa cu cancer și prima vizită în Australia în calitate de șef al statului.

Reprezentantul mișcării republicane din Australia (ARM) a solicitat o întâlnire cu monarhul, iar secretarul privat adjunct al regelui, Nathan Ross, a subliniat că Charles acționează pe baza sfaturilor miniștrilor săi și că decizia privind republica revine poporului australian.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a confirmat: „La fel ca mama sa (n.red fosta Regină Elisabeta a II-a), și regele consideră că aceasta este o chestiune care privește poporul australian”.

În 1999, Australia a organizat un referendum pe tema republicii, iar 54,9% dintre votanți s-au opus schimbării. Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a susținut că țara ar trebui să aibă un cetățean australian ca șef de stat, dar nu consideră un alt referendum o prioritate.

Australia este parte a Commonwealth-ului, o organizație care include foste colonii britanice și alte națiuni. Deși Australia este o țară independentă, ea recunoaște monarhul britanic ca șef de stat, ceea ce înseamnă că Regele Charles al III-lea este și șeful statului australian, dar acest rol este în mare parte simbolic și nu afectează suveranitatea sau guvernarea Australiei.

Urmărește-ne pe Google News