UPDATE 18.35: Regele Charles al III-lea a primit bijuteriile coroanei scoțiene în cadrul ceremoniei de la catedrala St. Giles din Edinburgh, relatează BBC. Monarhului i-au fost înmânate atât coroana, cât și sceptrul, simbolurile Scoției care marchează încoronarea acestuia.
***
Știrea inițială: El va primi coroana și sceptrul Scoției, care sunt cele mai vechi bijuterii ale Coroanei din Marea Britanie.
La ceremonia națională de la Catedrala St. Giles va fi prezentată și o nouă sabie care va purta numele regretatei regine Elisabeta.
Ceremonia este un ecou al unui eveniment care a avut loc în anul1953 pentru a sărbători urcarea ei pe tron.
Ceremonia constă într-o procesiune amplă, un survol de onoare şi o slujbă de recunoştinţă.
Înainte de slujbă, bijuteriile coroanei au fost aduse de la Castelul Edinburgh la Catedrala St. Giles într-o procesiune populară pe Royal Mile, la care au participat aproximativ 100 de persoane din diferite domenii ale vieții scoțiene.
Peste 700 de membri ai Marinei Regale, ai Armatei Britanice și ai Forțelor Aeriene Regale au făcut parte apoi dintr-o procesiune regală.
Realizate din aur, argint și pietre prețioase, acestea sunt cele mai vechi bijuterii ale coroanei din Marea Britanie și cuprind coroana, sceptrul și sabia de stat, care sunt obiecte de o importanță imensă. Coroana a fost realizată pentru Iacob al V-lea, care a purtat-o pentru prima dată la încoronarea reginei Maria de Guise, în 1540.
Maria, regina Scoției, a fost primul monarh care a fost încoronat purtând atât noua coroană, cât și sceptrul, în 1543. Originile sceptrului sunt mai puțin cunoscute – este posibil să fi fost un cadou papal pentru Iacob al IV-lea.
Cu toate acestea, sabia cu care va fi prezentat regele Charles este complet nouă și a fost comandată deoarece sabia existentă din secolul al XVI-lea este prea fragilă pentru a fi folosită.
Numită după răposata mamă a regelui Charles, aceasta se numește sabia Elisabeta.
Charles şi Camilla au fost încoronaţi în luna mai la Abaţia Westminster din Londra în faţa a circa 100 de lideri mondiali, în cadrul celei mai fastuoase ceremonii britanice din ultimele şapte decenii.
„Bijuteriile coroanei Scoţiei au o semnificaţie istorică imensă şi au fost prezente la numeroase ceremonii istorice în ultimii 500 de ani”, a precizat prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, potrivit agenției de presă Reuters, preluată de Agerpres.
„Concepută şi confecţionată cu migală de unii dintre cei mai talentaţi artizani scoţieni, sabia Elizabeth este un tribut adus regretatei suverane Elisabeta cu prilejul întâmpinării de către Scoţia a noului rege şi a noii regine”, a mai spus el.
Piatra Destinului, simbol istoric al monarhiei şi identităţii naţionale scoţiene, va fi adusă în catedrală cu prilejul serviciului religios, prilej pentru care regele a comandat cinci noi piese muzicale.
Charles este însoţit de fiul cel mare şi moştenitorul tronului, William, şi de soţia acestuia, Kate.
Ceremonia va fi marcată de 21 de salve de tun trase din castelul Edinburgh, iar procesiunea va reveni la palatul Holyroodhouse. Echipa de acrobaţii Red Arrows va marca evenimentul printr-un survol.
Aşa cum s-a întâmplat şi la ceremonia de încoronare de la Londra, vor exista proteste organizate de republicani pe traseul Royal Mile.
„Parada de vanitate inutilă din Edinburgh îi va costa pe contribuabilii scoţieni milioane de lire sterline. Şi pentru ce? Ca Charles să poată fi din nou pentru o zi în centrul atenţiei?”, a spus Graham Smith, directorul executiv al grupări antimonarhiste Republic, care a fost reţinut de forţele de ordine la ceremonia de încoronare din mai.
Foto: Profimedia Images