“Doresc să vă prezint o poveste reală, cum s-a ajuns ca un membru al unui temut clan mafiot din Capitală, poreclit «regele cimitirelor», să ceară taxă de protecţie şi pentru cei care trec în lumea de dincolo”.
Aşa începe textul trimis la redacţie de patronul unei firme prestatoare de servicii funerare, autorizată să facă lucrări în cimitirele publice ale Bucureştiului. Ca să-şi susţină povestea, omul a trimis şi două înregistrări ale unei negocieri, care se petrece în cimitirul Reînvierea, între el şi așa-zisul “rege al cimitirelor” pentru realizarea unei cripte.
L-am contactat pe cel care ne-a trimis înregistrările, îl vom numi în continuare “supusul” pentru a-i proteja identitatea, iar el ne-a detaliat conţinutul filmărilor pe care le-a făcut.
“Pentru a mi se permite să realizez o criptă în cimitirul Reînvierea, care costa 8.500 de lei, am cerut voie «regelui» şi soţiei sale. M-au certat deoarece cer puţin pe lucrare, adică nu iau 20.000 de lei, cât ar solicita ei şi că le stric piaţa. Le-am spus că nu se poate şi aşa am ajuns la înţelegerea ca din 8.500 să le dau lor 3.000 de lei sub formă de taxă de protecţie. Am încercat să negociez, dar nu s-a putut. I se spune «regele cimitirelor» pentru că nu se întâmplă nimic fără aprobarea lui în zona lucrărilor funerare din cimitirele publice ale Bucureştiului. Toată lumea trebuie să cotizeze la el. Cine nu îi plăteşte are necazuri”, ne-a spus “supusul”.
În primul film se derulează negocierea preliminară, în care “regele” face fiţe şi refuză să îi dea voie “supusului” să presteze serviciul funerar pentru care avea contract legal, pe motiv că “Nu vrea p..a mea!”.
«Eu dacă voiam, nu făceai nimic»
Apoi, “majestatea sa” ameninţă: “Dacă vrei să faci, fă, apoi…ce se întâmplă… treaba ta”. “Asta înseamnă că noaptea îţi dărâmă tot ce construieşti, te şicanează până renunţi la lucrare. Au fost şi cazuri în care oamenii au fost bătuţi, există un dosar penal în acest sens”, ne-a explicat “supusul” despre conţinutul şantajului.
În al doilea film, “măria sa” se domoleşte şi îşi pune soţia, adică “regina”, cum ar veni, să sune pe cineva din administraţia cimitirului, după care îi spune “supusului” ce are de făcut şi se bate palma pentru demararea afacerii. La final, “regele” atenţionează: “Mâine mi-aduci banii (3.000 de lei – n.r.). Eu dacă voiam, nu făceai nimic…”
Mesajul “regal” este clar: cine nu e cu mine e împotriva mea.
Libertatea a prezentat ieri, pe larg, relaţia dintre crematoriul Vitan-Bârzeşti şi firma particulară de pompe funebre pe care o găzduieşte în curte
«Din taxa de protecţie, două treimi opreşte el, restul îl dă mai sus»
“Acest mafiot, care are firmă de pompe funebre şi spaţiu luat abuziv în cimitirul Reînvierea, unde este cartierul general, ţine preţurile ridicate pentru lucrările funerare prin şantaj. Sumele pleacă, obligatoriu, de la câteva mii de euro şi se opresc la câteva sute de mii de euro. Nimic nu se face în cimitirele publice decât sub controlul său. Din taxa de protecţie pe care o percepe, două treimi opreşte el, iar restul îl dă mai sus. Nici un ban nu este fiscalizat, adică sunt bani negri. Are relaţii foarte puternice, atât în administraţia publică locală, cât şi chiar în lumea politică. De aceea îşi permite să facă ceea ce face”, ne-a dezvăluit “supusul”.
«Evaziunea fiscală în serviciile funebre se ridică la 60.000.000 € pe an»
La începutul lunii aprilie, câteva societăţi care se ocupă cu serviciile funebre au înfiinţat prima asociaţie profesională a cioclilor din România. Intenţia lor este să impună adoptarea proiectului legii cimitirelor şi a serviciilor funerare. “E un haos în acest domeniu. Din studiile noastre, în serviciile funerare din România se rulează anual aproximativ 120 de milioane de euro, din care cel puţin jumătate intră în economia
Administraţia Cimitirelor spune că nu mediază conflictele între firme
În legătură cu articolul din ziarul de ieri, Administraţia Cimitirelor din Bucureşti, pe teritoriul căreia se petrece şantajul, ne-a răspuns: “Administraţia nu are în obiectul de activitate şi medierea conflictelor existente între firmele de construcţii funerare, conflicte care degenerează de cele mai multe ori în denigrarea imaginii instituţiei şi a salariaţilor acesteia”.