În cartea autobiografică “Un război, un exil, o viaţă”, apărută la Editura Humanitas, în 2006, Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, actuala Regina Ana, a povestit prima sa întâlnire cu Regele Mihai, care a avut loc pe holurile selectului Hotel Claridges din Londra, în noiembrie 1947. Toată lumea bună din casele regale ale Europei erau adunate aici pentru a participa la nunta actualei Regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Prinţul Philip. 

Printre invitaţi, Regina Elena a României şi, alături de ea, un tânăr înalt şi frumos, în uniforma aviaţiei române. Era el! Într-o clipă, văzând uniforma, toate amintirile de război mi s-au aglomerat în minte şi, după ce i-am fost prezentată, în loc să fac reverenţa în faţa lui, cum ar fi trebuit, am luat poziţie de drepţi, lovind cu străşnicie călcâiele, ca un soldat. Vă imaginaţi rezultatul, eu fiind îmbrăcată în rochie şi cu capul descoperit”, scrie Regina Ana.

Papa s-a opus mariajului

Suveranul român, care avea 26 de ani, și prințesa de 24 s-au căsătorit la 10 iunie 1948, în cadrul unei ceremonii ortodoxe săvârşite în Atena, unchiul dinspre mamă al fostului suveran român, Paul, fiind, în acea perioadă, regele Greciei. Dar evenimentul nu a fost lipsit de peripeţii. Asta din cauză că religia catolică a tinerei Prinţese Ana o obliga să capete încuviinţarea Vaticanului, condus în acel moment de Papa Pius al XII-lea, pentru a deveni soţia unui rege, fie el şi abdicat, dar de religie ortodoxă.
Papa a refuzat să recunoască unirea noastră. Acordul pentru căsătorie depindea de angajamentul Regelui de a-şi boteza copiii în religia catolică, ceea ce Regele nu putea în nici un caz să accepte”, scrie Regina Ana, în acelaşi volum autobiografic. Mamele celor doi tineri, Regina Elena şi Prinţesa Margaret a Danemarcei, au solicitat o audienţă la Suveranul Pontif. Audienţă din care “au ieşit scântei”, după cum povesteşte însăşi Regina Ana. “Discuţia dintre cele două mame şi Papă a fost foarte tensionată. Mama mea chiar a bătut cu pumnul în masă de furie, iar răspunsul Papei la această ieşire a mamei a fost «Eh?!»”.

Doi preoţi italieni le-au fost martori

Cu toate acestea, pentru a împăca şi acest aspect, cei doi soţi au făcut şi o cununie religioasă catolică. Însă 18 ani mai târziu, în 1966. Beneficiind de prietenia cuplului conducător al Principatului Monaco, Prinţul Rainier şi Prinţesa Grace (n.r. – părinţii actualului şef al statului monegasc, Prinţul Albert), Mihai şi Ana organizează o ceremonie religoasă catolică, la Monte Carlo, în Biserica St. Charles. Totul, în cea mai mare discreţie posibilă, avându- i ca martori la cununie pe doi preoţi italieni. “Nu ne-am anunţat nici familiile”, mai precizează regina în cartea ei autobiografică.

La 10 iunie 2008, la București și la Castelul Peleș, a fost sărbătorită Nunta de Diamant, la 60 de ani de la căsătorie. A fost atunci primul jubileu regal desfășurat cu zeci de invitați din străinătate, omagiat de mii de români și privit la televizor de sute de mii de concetățeni.

La 10 iunie 2013, Majestățile Lor au celebrat, într-un cadru privat, Nunta de Safir, adică 65 de ani de căsătorie. Regele și Regina sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regele Mihai I şi Regina Ana au avut împreună cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta (n. 1949), Principesa Elena (n. 1950), Irina Walker (n. 1953), Principesa Sofia (n. 1957) şi Principesa Maria(n. 1964).

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, a decedat în 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia, însă din stării de sănătate, Regele nu a putut participa la ceremoniile de la Curtea de Argeş.

Regele Mihai I a murit astăzi, la vârsta de 96 de ani, și va fi înmormântat în noua catedrală din Curtea de Argeş.


Regele Mihai a murit la 96 de ani. Monarhul fusese diagnosticat cu leucemie


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News