Casa Regală a României a funcţionat încă din 1866 după legea salică – asta însemnând că tronul îi revenea fiului cel mare al regelui în exerciţiu sau, dacă acesta nu avea băieţi, rudei celei mai apropiate, obligatoriu de sex masculin. Regele Mihai a emis în 2007 un nou Statut Regal, nerecunoscut de Parlamentul României – asta face ca succesiunile la Coroana României să fie pur simbolice; vizează însă vremuri viitoare, poate mai prielnice monarhiei. Una din principalele schimbări este cea a legii salice. Conform noului statut, pot moşteni Coroana României şi urmaşii de sex feminin.
Principesa Margareta, fata cea mare a regelui Mihai, a devenit Custodele Coroanei, iar pentru că aceasta nu are copii, următorii pe linia succesorală erau, până de curând, principesa Elena, în poziţia a doua, urmată de fiul ei, principele Nicolae. Conform noului statut, titlurile nobiliare din familia regală sunt acordate prin voinţa regelui şi nu vin automat prin naştere. Aşa se face că fiii şi fiicele principeselor sau soţiile/ soţii acestora dobândesc titlul nobiliar doar atunci când regele Mihai dispune această învestire. Nicolae, nepotul regelui, a obţinut titlul de principe de România şi calificativul de Alteţă Regală în 2010, la vârsta de 25 de ani. La fel, Radu Duda, soţul actor al principesei Margareta, a devenit principe de România şi Alteţă Regală prin voinţa regelui Mihai.
Sofia, pedepsită fiindcă s-a măritat cu cine nu trebuia
Pe modelul “Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat”, şi ce dă regele poate fi retras. Iar retragerea de titluri şi înlăturarea de la succesiune vin, cum spuneam mai sus, ca o pedeapsă pentru încălcarea regulilor stricte ale Casei Regale. Prima “renegată” a fost principesa Sofia, a patra fiică a regelui. Aceasta a decis, în 1998, la 41 de ani, să se căsătorească fără acordul tatălui ei cu Alain Biarneix, care îşi inventase un titlu nobiliar şi un supranume, Michel de Laufenburg.
Gestul ei a dus la retragerea titlului nobiliar de principesă de România şi a titulaturii de Alteţă Regală, precum şi a dreptului de succesiune la tron. Un an mai târziu, în 1999, principesa Sofia a născut o fetiţă, Elisabeta-Maria, iar în 2002, a divorţat. După adoptarea noului statut, în 2007, Sofia a fost iertată şi primită înapoi; şi-a recăpătat titlul nobiliar şi dreptul la Coroană, fiind urmată pe linia de succesiune de fiica ei, Maria.
Principesa Irina a fost dată afară cu tot cu copii
În 2013, un scandal uriaş zguduia din temelii familia regală: principesa Irina (născută pe 28 februarie 1953, la Lausanne), a treia fiică a regelui Mihai şi a reginei Ana, era arestată în SUA, deoarece organizase, împreună cu soţul ei, lupte ilegale de cocoşi, la ferma lor din Oregon. Se vorbea pe atunci de luptele cu cuţite legate la picioarele înaripatelor, dar şi de o întreagă afacere cu iz penal la fermă. În iulie 2014, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, iar în octombrie, regele Mihai i-a retras titlul de principesă de România şi a scos-o din linia succesorală Coroanei.
Totodată, au fost excluşi de la tron şi cei doi copii ai Irinei, Mihai de România Kreuger (născut în 1985), dar şi sora ui, Angelica de România Kreuger (născută în 1986). Irina a fost căsătorită timp de 20 de ani cu John Kreuger (1983-2003), iar din 2007, soţ îi este John Walker.
Principele Nicolae s-ar fi iubit cu o femeie «nepotrivită»
După repudierea Irinei şi a celor doi copii ai ei, a venit rândul lui Nicolae, la începutul lunii august, anul trecut, când comunicatul Casei Regale a anunţat sec că regele Mihai îi retrage titlul de principe al României lui Nicolae, fiul principesei Elena, în condiţiile în care tânărul e charismatic, s-a implicat în multe acte caritabile şi are un capital foarte bun de imagine. Neoficial, sunt voci care susţin tot mai mult faptul că excluderea tânărului din Casa Regală ar putea fi cauzată de iubirea acestuia pentru o fostă colegă de facultate, irlandeza Rebecca Byatt, pe care a prezentat-o cu doar câţiva ani în urmă ca fiind logodnica sa.
Nicolae a studiat managementul afacerilor şi marketingul la Londra, la Colegiul Royal Holloway din cadrul London University, unde Rebecca aprofunda criminalistica şi sociologia. Acolo s-au cunoscut, iar fata l-a însoţit pe Nicolae în România în 2010, într-un tur al ţării. Logodna cu tânăra aflată în afara vreunei dinastii ar putea fi un motiv suficient de puternic pentru excluderea sa de la linia succesorală. Din cei cinci nepoţi pe care-i are, regele Mihai a păstrat doar doi pe linia de succesiune la tron. Este vorba despre două fete: Elisabeta Karina de Roumanie, sora lui Nicolae, şi Maria, fiica principesei Sofia. Cele două nepoate au 26, respectiv 16 ani şi nu au primit încă titluri nobiliare de principese.
Deși nimeni nu a confirmat oficial informați, se pare că motivul pentru care Principele ar fi fost scos de pe linia succesorală ar fi fost o relație nepotrivită cu o tânără din România, care recent a și născut. Misterul a fost adâncit, mai ales că aceasta a refuzat să spună cine este tatăl copilului ei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro