Regele Mihai îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Monarhul împlineşte 95 de ani
Regele Mihai I al României îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Majestatea sa împlineşte 95 de ani. Bolnav, după ce a fost diagnosticat cu leucemie şi operat, Majestatea Sa îşi petrece aniversarea în Elveţia, unde urmează o perioadă de recuperare. Alături îi sunt două dintre fiice, Principesa Sofia şi Principesa Elena, a anunţat săptămâna trecută Casa Regală.
Seria de evenimente publice dedicate aniversării Regelui Mihai au început pe 20 octombrie. Pe 25 octombrie, ziua în care Majestatea Sa împlineşte 95 de ani, va avea loc a noua ediție a concertului anual de binefacere organizat de Fundația Principesa Margareta a României. În debutul concertului, Principesa Margareta va da citire mesajului cu prilejul aniversării Regelui Mihai, a comunicat Casa Regală a României.
Biografia Regelui Mihai
Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său.
Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan. Această formă de conducere nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice, astfel că întoarcerea inopinată și ilegală din iunie 1930 a lui Carol nu a întâmpinat rezistentă.
Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.
BIOGRAFIA REGELUI MIHAI. Partea întâi – COPILĂRIA
La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să
Din 1944, Majestatea Să Regele s-a opus din toate puterile instaurării
BIOGRAFIA REGELUI MIHAI | Partea a doua – TINEREȚEA|VIDEO
Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nuntă din Atena. Au locuit până la sfârşitul anului 1948 la vila Sparta, locuinţa Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, când s-au întors în Elveţia.
BIOGRAFIA REGELUI MIHAI | Partea a treia – MATURITATEA ȘI EXILUL|VIDEO
După Revoluția din 1989, Regele Mihai a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se intoarcă în tară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mulțimi entuziaste, venite să-l vadă. De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetătenia romană. Ulterior, i-au fost retrocedate și o parte din proprietăti.
BIOGRAFIA REGELUI MIHAI | Partea a patra – din 1989, până în prezent |VIDEO
Regele Mihai, discurs în Parlament, la 90 de ani
Pe 25 octombrie 2011, când a împlinit 90 de ani, Regele Mihai a ţinut un discurs în Parlament.
„Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare (…) Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie”, a spus monarhul.
Discursul Regelui Mihai la 90 de ani a fost aplaudat, la final, minute în şir de toţi cei prezenţi în sală.