Dorin Beu este un adevarat pasionat de sarmale. Sibianul a castigat de doua ori primul loc in cadrul Festivalului sarmalelor de la Praid, cand a reusit performanta de a pregati cea mai mare sarma din Romania, care a cantarit nu mai putin de trei kilograme si jumatate. Potrivit acestuia, sarmalele facute de el sunt mai deosebite pentru ca sunt facute dupa o reteta lasata mostenire din tata in fiu.
A capatat aceasta pasiune de a gati sarmale gigant inca de cand era copil, de la parintii sai. Pentru Dorin Beu, pregatitul si gatitul sarmalelor inseamna un intreg ritual care trebuie respectat intocmai. Secretul gustului unic al sarmalelor gatite de el s-a hotarat sa-l faca public imediat dupa ce a participat si a castigat in acest an primul loc la Festivalul sarmalelor de la Praid.
”Acum 2 ani am participat pentru prima data la festival, care are loc o data pe an. Fara sa stiu despre ce e vorba, m-am interesat si am vazut ca veneau gospodari din toate colturile tarii pentru a gati sarmale, fiecare dupa reteta lui. Premiile au fost pentru cea mai mare sarma facuta vreodata, cea mai mica sau cea mai gustoasa. Toata noaptea am stat atunci sa fac sarmalele, dar munca mi-a fost rasplatita cum nici nu ma asteptam de bine. Am castigat unul dintre cele 3 premii si eram gata-gata sa-l castig si pe cel oferit pentru cea mai gustoasa sarma. Presedintele juriului a vrut sa mi le acorde pe amandoua, dar era impotriva regulamentului. Asa am ramas doar cu cel pentru cea mai mare sarma, care cantarea aproape patru kilograme si era facuta din nu mai putin de patru verze pline cu carne”, ne povesteste Dorin Beu, de 40 de ani, din Sibiu.
„Secretul meu este slanina”
In prezent, este administratorul unei pensiuni din Orlat, o comuna aflata la 10 kilometri de Sibiu, si se ocupa cu turismul. Mai precis, organizeaza petreceri de sarbatori, ocazii in care isi delecteaza invitatii, printre alte mancaruri traditionale romanesti, si cu vestitele sarmale. Secretul mult ravnit de foarte multa lume ni-l spune chiar Dorin: ”Noi le pregatim in oale de pamant la foc mic, dupa o metoda batraneasca. Secretul cel mare este insa chisatura, adica slanina facuta de noi, pe care o dam prin masina de tocat. Slanina asta e musai sa fie veche si neaparat afumata. Tot cu ea ungi si oala de pamant de jur-imprejur, bine, bine si pui o crenguta de cimbru pe fundul ei. Apoi un strat de varza, apoi sarmalele de jur-imprejur, avand grija sa lasi un gol la mijloc pe care sa-l umpli cu un ciolan afumat. Daca te intalnesti si cu o creasta de slanina prin oala, e si mai bine. Apoi adaugi piper, ienibahar si putina sare. Carnea cu care umpli sarmalele sa fie de porc si de vitel proaspat”.