„Aceste autorități, de o manieră clară și categorică, s-au situat total în afara dreptului și a democrației”, a declarat regele Spaniei, într-o alocuțiune televizată rară, susținută la două zile după ce în Catalonia a fost organizat un referendum privind independența regiunii.

De altfel, liderul catalan Carles Puigdemont a anunțat că guvernul său urmează să facă declare independența probabil „la sfârșitul săptămânii”.

„Cu comportamentul lor iresponsabil, ei pot chiar pune în pericol stabilitatea economică și socială a Cataloniei și a întregii Spaniei”, a adăugat regele, într-un discurs de o fermitate fără precedent, după cum notează sursa citată.

În fața acestei situații, „este responsabilitatea puterilor legitime ale statului să asigure ordinea constituțională și funcționarea normală a instituțiilor, respectarea statului de drept și a autonomiei Cataloniei”, a spus Felipe al VI-lea.

Astfel, un scenariu care poate urma este invocarea articolului 155 din Constituție, niciodată invocat până acum, în baza căruia guvernul poate obliga o regiune să-și respecte obligațiile constituționale în caz de încălcare sau dacă aceasta „aduce grav atingere interesului general al statului”.

Spania se confruntă cu cea mai gravă criză politică a sa, după cea din februarie 1981, când intervenția televizată a regelui Juan Carlos, tatăl lui Felipe al VI-lea, a fost decisivă pentru a stopa o tentativă de lovitură de stat militară.


SUMAR:


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News