Acuzaţiile: delapidarea a 50 de milioane de lei din banii CFR şi ai CNDANR. Anchetatorii precizează că banii “mulşi” de la stat erau folosiţi de “regii asfaltului” pentru cumpărături şi vacanţe de lux, dar şi pentru achiziţia de case în centrul Bucureştiului.
“Modalitatea de săvârşire a faptelor constă în obţinerea de către membrii grupului infracțional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră și feroviară și derularea lor în condiții păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operațiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăților controlate de inculpați, pentru ca, în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpați în interes personal, pentru achiziția unor imobile în centrul Capitalei sau pentru plata unor vacanțe și cumpărături de lux”, arată procurorii DIICOT.
Besciu, adus cu mascaţii la DIICOT
Printre cei aduşi sub escortă la sediul DIICOT se numără Dan Besciu, acţionar şi administrator al Euroconstruct 98 Trading SRL, una dintre cele mai mari companii de construcţii din România. Milionarul nu a făcut nici o declaraţie la sosirea la sediul DIICOT. Aceeaşi soartă a avut-o Peter Praher, administrator al SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL. Mandate de aducere au fost, de asemenea, emise pe numele lui Vlad Vameşu, asociat şi administrator al Straco Group SRL. Opt persoane sunt vizate, în total, de ancheta DIICOT. Audierile continuau la ora închiderii ediţiei.