Ajit Rajagopal, un arhitect și activist din Kerala, sudul Indiei, a fost arestat duminică după-amiază, la scurt timp după ce a plecat într-o plimbare de opt zile de la Cairo la Sharm el-Sheikh, ca parte a unei campanii globale de sensibilizare cu privire la criza climatică.
Arestarea a fost descrisă drept „ilegală” de un grup local pentru drepturile omului, care a relatat că cel puțin 67 de persoane au fost arestate în Cairo și în alte orașe în ultimele zile, în timp ce autoritățile încearcă să înăbușe orice proteste planificate.
Rajagopal, care se plimba singur, ținând o pancartă de hârtie în care cerea justiție climatică la Cop27, a fost reținut la un punct de control de securitate, pentru că nu avea autorizație de protest.
El a reușit să sune un prieten egiptean, Makarios Lahzy, avocat pentru drepturile omului, înainte de a fi transferat la o secție de poliție unde a fost ținut timp de 27 de ore.
Lahzy, care a mers să-l caute pe Rajagopal, a fost de asemenea arestat, pe motiv că nu a spus poliției despre intențiile activistului indian și a fost reținut mai bine de 24 de ore.
Rudele lui Lahzy au tras un semnal de alarmă după ce nu au mai reușit să-l contacteze, ceea ce a dus la o avalanșă de alerte pe rețelele de socializare.
Comisia Egipteană pentru Drepturi și Libertăți (ECRF), unul dintre puținele grupuri independente pentru drepturile omului care operează încă în țară, a condamnat arestările și a spus că este un semn clar că regimul nu este dispus să tolereze nici cea mai mică formă de protest.
„De ce a cerut guvernul egiptean să găzduiască summitul climatic, când restricțiile de securitate vor împiedica și cele mai simple mișcări și manifestări de protest față de criza de mediu?”, a transmis ECRF într-un comunicat.
Cei doi au fost eliberați luni după-amiază, dar detenția lor evidențiază represiunea și supravegherea de zi cu zi cu care se confruntă egiptenii obișnuiți, în timp ce comunitatea globală se pregătește să coboare la Sharm el-Sheikh în acest weekend.
Aproximativ 60.000 de prizonieri politici, inclusiv activiști pentru drepturile omului și pentru mediu, precum Alaa Abd El Fateh, au fost închiși sub acuzații false și torturați în ultimul deceniu.
El Fateh, care se află în greva foamei de șapte luni, va înceta să mai bea apă duminică, atunci când discuțiile se vor deschide oficial, pentru a evidenția nedreptatea.
În perioada premergătoare Cop27, care se desfășoară între 6 și 18 noiembrie 2022, autoritățile egiptene au precizat clar că protestele vor fi permise numai într-o zonă construită special, departe de centrul de conferințe, unde liderii mondiali vor lua decizii pe viață și pe moarte cu privire la acțiunile climatice.