„A fost doar un mesaj (de la Denis Prokopenko – n.red.) pe Telegram, mi-a spus: când ești gata să te întorci în armată, contactează câțiva oameni, vino și preia comanda până mă întorc”, a spus Nadtocii, al cărui indicativ de luptător este „Un-Doi”, despre mesajul primit de la comandantul Azov.
Nadtocii a adăugat că în momentul în care a început apărarea Mariupolului era comandantul celui de-al doilea batalion al detașamentului special Azov. De asemenea, este unul dintre primii militari evacuați din Mariupol, de la uzina metalurgică Azovstal.
„Am scos 200-300 de soldați, am vrut să-i duc pe teritoriul Azovstal, la spitalul de acolo. Și aeronava de asalt a tras, racheta a căzut foarte aproape. Schijele m-au lovit în cap, brațul stâng, picioare și abdomen”, a spus el despre rănile suferite.
Nadtocii a reamintit că a fost evacuat din Azovstal împreună cu alți răniți pe 21 martie.
„Apropo, aceasta a fost prima încercare de evacuare reușită. Adică am fost printre primii scoși de pe teritoriul Mariupolului pe coridorul aerian. S-au descărcat niște provizii, care au fost aduse la Azovstal, și a început încărcarea tuturor răniților, mai întâi cei imobilizați în tărgi, printre care eram și eu”, a spus militarul.
El a subliniat că a ajuns în regiunea Donețk în septembrie 2014, în Regimentul Azov.
Timp de peste 80 de zile, armata ucraineană, inclusiv Regimentul Azov, a apărat Mariupolul. Pe 16 mai, evacuarea apărătorilor ucraineni din uzina Azovstal, blocată de invadatorii ruși, a început și a durat câteva zile. Majoritatea soldaților din Regimentul Azov care erau prezenți în uzină s-au predat forțelor ruse din Republica Populară Lugansk.
În prezent, problema eliberării soldaților capturați de ruși la Azovstal e condusă de Agenția Centrală de Informații a Ministerului Apărării.
Denis Prokopenko, capturat în mai, a fost dus în urmă cu două zile în Rusia, acolo unde Regimentul Azov e considerat nazist și interzis prin lege.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina