Multe dintre clădirile istorice din Alep au fost puse la pământ cu totul, iar restul au suferit daune uriașe, în timp ce supraviețuitorii din oraș au rămas terorizați, flămânzi și plini de disperare iar pe străzi se simte încă duhoarea de cadavre îngropate în continuare sub moloz.
Acum, după ce a distrus în mare măsură orașul pe care încerca să-l elibereze, regimul Assad dorește ca lumea să viziteze ceea ce a rămas: ca destinație turistică.
În această săptămână, guvernul sirian participă la Târgul Internațional de Turism Fitur din Madrid și prezintă Alep și destinații din Siria ca destinații turistice de top.
Este pentru prima dată când Siria a participat la târgul comercial din 2011, dinainte de izbucnirea războiului.
Pe lângă cu ruinele din Alep, conducerea de la Damasc încurajează turiștii să viziteze ruinele antice din Palmira, sit arheologic inclus pe lista UNESCO, care a fost de două ori sub controlul Stat Islamic și care a fost de asemenea jefuit și distrus.
Luptătorii jihadiști au aruncat în aer câteva dintre temple și alte obiective arheologice înainte de a fi forțați de forțele guvernamentale siriene și susținătorii lor din Rusia să iasă din oraș, anul trecut.
„În acest an este timpul să reconstruim Siria și economia noastră”, a declarat Bassam Barsik, directorul de marketing la Ministerul turismului sirian, pentru AFP.
Barsik a spus că 1,3 milioane de vizitatori străini au călătorit în Siria anul trecut, deși această cifră îi include și pe cei care au venit din Libanul vecin pentru o singură zi. „În acest an vrem să ajungem la două milioane de vizitatori”, a spus el.
El a susținut că destinațiile religioase, cum ar fi orașul istoric creștin Maaloula, unul dintre ultimele locuri de pe pământ unde aramaică este încă vorbită, sunt încă un obiectiv pentru turiști.
Damasc, Tartus, Latakia și castelul istoric al cruciaților din Krak des Chevaliers, aproape de granița cu Libanul, deși sunt avariate de bombardamente, sunt alte atracții posibile.
„În 2017, armata a controlat o mare parte a țării, și acesta a fost de mare ajutor pentru a promova Siria în străinătate și a atrage din nou grupuri turistice”, a spus Barsik.
Majoritatea țărilor sfătuisc cetățenii să evite călătoriile în Siria, o țară din care milioane de persoane au plecat fiind acum refugiați în Europa și cel puțin 340.000 au murit din 2011.