Cuba a redus luni, 16 septembrie, ponderea rației zilnice de pâine subvenționată cu un sfert, cel mai recent exemplu de penurie care afectează temporar programul de subvenții creat cu zeci de ani în urmă de Fidel Castro (n. 1926 – d. 2016), cel care a condus țara din Caraibe între 1976 și 2008, când a fost succedat de Raul, fratele său.
Astfel, pâinea, unul dintre puținele produse alimentare de bază încă subvenționate în Cuba, va fi redusă de la 80 de grame la 60 de grame, „aproximativ greutatea unui săpun mic”, după cum au spus localnicii. Prețul a fost, de asemenea, redus ușor, la puțin sub 1 peso cubanez (0,04 dolari).
„Trebuie să acceptăm asta, ce altceva putem face?”, a declarat Dolores Fernández, un rezident din Havana, în timp ce stătea în fața unei brutărie. „Nu există nicio altă opțiune”, a spus el.
Cartela de rație a Cubei, „libreta” cum este cunoscută în rândul locuitorilor insulei, a fost considerată o marcă comercială a revoluției lui Fidel Castro din 1959, care a oferit cubanezilor o gamă de produse la preț redus, inclusiv pâine, pește, pui, lapte și articole de menaj.
Acum, guvernul de la Havana, aflat în plină criză economică, oferă doar o fracțiune din aceste produse și de multe ori ajung cu întârziere, sunt de proastă calitate sau nu sunt incluse în rația lunară subvenționată.
„Pâine are gust de acid”
Bernardo Matos, din Havana, a spus că „pâine are gust de acid. Calitatea este teribilă de proastă”.
Mulți cubanezi, care câștigă în jur de 15 dolari pe lună, abia își permit să cumpere pâine mai scumpă de pe piața privată, având astfel puține alternative.
Săptămâna trecută, Cuba a declarat că a rămas fără făina de grâu de care are nevoie pentru a produce pâine subvenționată, o problemă pe care guvernul o atribuie embargoului comercial al SUA, care impune restricții care complică tranzacțiile financiare ale țării.
La începutul acestui an, Havana a solicitat ajutor de la Programul Alimentar Mondial pentru a asigura furnizarea de lapte praf subvenționat pentru copii, un alt element esențial al registrului de rațiuni cubaneze care a devenit recent limitat.
Țara suferă de o lipsă extremă de alimente, combustibil și medicamente, o penurie care a provocat un exod fără precedent al cetățenilor săi, în principal către Statele Unite.
- Raționalizarea la pâine a început a funcționat și în România comunistă, ultima dată din 1982. Fiecare avea dreptul la o jumătate de pâine pe zi. Unul dintre membrii familiei mergea la magazinul de pâine cu buletinul și cartela pe care era scris numărul de persoane, vânzătoarea bifa ziua respectivă, încasa banii și livra marfa.
K476 • 18.09.2024, 01:12
Kibutz-ul este o forma parazita de societate, iar comunismul este o varianta la scara mare. Ele nu pot prospera fara asuprirea altora.