Rachetele sistemelor Iskander sunt capabile să lovească ţinte aflate la sute de kilometri depărtare, a precizat miercuri Ministerul belarus al Apărării.
„După finalizarea cursului teoretic, artileriştii au efectuat pregătire practică pe poligoanele de tragere din Belarus“, a adăugat ministerul.
Rachetele nucleare, promise de Putin lui Lukașenko anul trecut
În iunie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în urma unei întrevederi cu Aleksandr Lukaşenko, omologul său belarus, că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M.
Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de până la 500 de kilometri. Rachetele sale pot purta încărcătură convenţională sau focoase nucleare.
La începutul lui iulie, Belarusul a anunţat că a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde a fost amenajată o bază militară. Pe acest aerodrom se află o subunitate de rachete Iskander-M şi unul dintre sistemele antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse.
Tot atunci, generalul belarus Oleksii Gromov a anunţat că Minskul aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens.
Acesta urma să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare.
După începutul invaziei din Ucraina, Belarusul, aliat al Moscovei, a servit ca bază pentru forţele ruse. Trupele Moscovei au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa Kievul, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.
Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina